Vliv genu CTSL na kvantitativní a kvalitativní produkční znaky vepřového masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52876" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52876 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genu CTSL na kvantitativní a kvalitativní produkční znaky vepřového masa
Popis výsledku v původním jazyce
Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat jsou ovlivněny mnoha geny a do určité míry faktory vnějšího prostředí. Geny, jež mají majoritní vliv na tyto kvantitativní znaky se nacházejí v QTL (quantitative trait loci) lokusu, což je relativně velká oblast mnoha kandidátních genů. Cílem molekulární genetiky je nález mutaci takového kandidátního (ideálně příčinného) genu, jejíž efekt výrazně ovlivňuje užitkové vlastnosti hospodářských zvířat. Takové mutace jsou pak využívány ve šlechtitelských programech v rámci MAS (markery podporovaná selekce). Jedním z těchto kandidátních genů by mohl být gen CTSL. Přestože je tento gen spojován především s proteolýzou masa post mortem, vliv na kvalitativní vlastnosti nepotvrdila naše ani zatím žádná námi známá publikovaná studie. Naopak v této studii byl nalezen trend alely T na tvorbu tukové tkáně a trend alely C na vyšší schopnost tvorby svaloviny, což potvrzují i nejnovější publikované vědecké práce.
Název v anglickém jazyce
CTSL gene influence on the quantitative and qualitative characteristics of pork production
Popis výsledku anglicky
The cathepsin L (CTSL) affects the proteolytic system of meat in pig. Moreover, this gene belongs to candidate genes for the economically important traits in pigs. The objective of this study was to test the influence of the AJ315771:g.143C>T in the CTSLgene on qualitative and quantitative traits in pigs. Association analysis, which tested the effect of the CTSL gene in 514 crossbred combination, was created in this project. These pigs are commonly used on commercial farms in the Czech Republic. We didnot detected statistically significant differences on qualitative traits. On the oposite, we found the trend of allele T on increased fatness and the effect of allele C on higher lean meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
54-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—