Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of linseed addition into diet on meat quality in pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53383" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53383 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    The effect of linseed addition into diet on meat quality in pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv přídavku lněného semínka do krmné dávky prasat na fyzikální ukazatele, chemické složení a obsah mastných kyselin ve vepřovém mase. Čtyřicet hybridů (ČBU x ČL) x BO bylo rozděleno do dvou skupin podle složení krmné směsi. Nebyl zaznamenán žádný vliv (P> 0,05) přídavku lněného semene na kvalitu masa vyjádřenou fyzikálními charakteristikami a chemickým složením.Přídavek lněného semínka statisticky průkazně (P<0,001) snížil celkový obsah mononenasycených mastných kyselin a zvýšil celkový obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a n-3 PUFA ve vepřovém mase. Průkazné (P<0,001) změny byly zaznamenány u poměru n-6/n-3 PUFA. Hodnota tohoto poměru se snížila vlivem zkrmování lněného semínka z 18,79 % na 2,77 % v MLLT.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of linseed addition into diet on meat quality in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation of linseed on physical characteristics, chemical composition and fatty acid content of pork meat. Forty hybrids (CLWs)x(CLWxCL) were divided into two treatments according to diet.There was no effect (P>0.05) of inclusion of linseed on meat quality expressed by physical characteristics and chemical composition. The linseed addition statistically significantly (P<0.001) decreased the total MUFA content and increased the content oftotal PUFA and n-3 PUFA of pork meat (MLLT). Significant (P<0.001) change was recorded in n-6/n-3 PUFA ratio. The value was reduced by dietary linseed from 18.79 to 2.77 in MLLT.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    21-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus