Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56737" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56737 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/12:ZJLIPO12
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv pasterace a následného krátkodobého skladování v mrazicím boxu při teplotě -20 °C na změnu obsahu vitaminu E a A v kozím a ovčím mléce. Vitaminy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. K detekci vitaminu E byl použit fluorescenční detektor, ke stanovení vitaminu A detektor diodového pole. Průměrný obsah vitaminu A v kozím čerstvém mléce byl 112 ? 38 ?g/100 g, resp. 119 ? 61 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Vitamin E byl průměrně z 96,7 ? 3,6 % zastoupen ?-tokoferolem. Průměrný obsah ?-tokoferolu v kozím čerstvém mléce byl 183 ? 12 ?g/100 g, resp. 382 ? 185 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Úbytek sledovaných vitaminů v důsledku pasterace byl velmi rozdílný a pohyboval se v rozmezí 0 - 64,8 %. Po týdenním skladování v mrazicím boxu klesl obsah obou vitaminů v průměru o 22 % v mléce čerstvém, resp. o 29 % v mléce pasterovaném a i nadále klesal strměji v mléce pasterovaném. Po třítýdenním skladování dosáhl průměrný pokles vitaminů v pasterovaném
Název v anglickém jazyce
Effect of pasteurization and freezing on the contents of lipophilic vitamins in milk
Popis výsledku anglicky
Effects of pasteurization and subsequent short-term storage in clima box at - 20 °C on changes of vitamins E and A in goat's and sheep's milk were observed. Both vitamins were determined using HPLC technique. Vitamin E was detected using fluorimetric detection and vitamin A using diode array detection respectively. The average content of vitamin A in fresh goat's milk was 112 ? 38 ?g/100 g and 119 ? 61 ?g/100 g in fresh sheep's milk. Vitamin E was formed by ?-tocopherol from 96.7 ? 3.6 %. The average content of ?-tocopherol in fresh goat's milk was 183 ? 12 ?g/100 g and 382 ? 185 ?g/100 g in fresh sheep's milk. Vitamins decrease during pasteurization varied in broad range 0 - 64.8 %. Another 22 % of both vitamins in fresh milk and 29 % in pasteurized milk were lost during one-week storage in clima box at - 20 °C. Contents of both vitamins decreased steeper in pasteurized milk compared to fresh milk also in subsequent storage. The average decrease of vitamins in pasteurized milk after
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08072" target="_blank" >2B08072: Nové postupy systému kontroly syrového mléka a mléčných výrobků v etapách technologického procesu výroby a finalizace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
135
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
5-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—