Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56737" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56737 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/12:ZJLIPO12

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv pasterace a následného krátkodobého skladování v mrazicím boxu při teplotě -20 °C na změnu obsahu vitaminu E a A v kozím a ovčím mléce. Vitaminy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. K detekci vitaminu E byl použit fluorescenční detektor, ke stanovení vitaminu A detektor diodového pole. Průměrný obsah vitaminu A v kozím čerstvém mléce byl 112 ? 38 ?g/100 g, resp. 119 ? 61 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Vitamin E byl průměrně z 96,7 ? 3,6 % zastoupen ?-tokoferolem. Průměrný obsah ?-tokoferolu v kozím čerstvém mléce byl 183 ? 12 ?g/100 g, resp. 382 ? 185 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Úbytek sledovaných vitaminů v důsledku pasterace byl velmi rozdílný a pohyboval se v rozmezí 0 - 64,8 %. Po týdenním skladování v mrazicím boxu klesl obsah obou vitaminů v průměru o 22 % v mléce čerstvém, resp. o 29 % v mléce pasterovaném a i nadále klesal strměji v mléce pasterovaném. Po třítýdenním skladování dosáhl průměrný pokles vitaminů v pasterovaném

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of pasteurization and freezing on the contents of lipophilic vitamins in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Effects of pasteurization and subsequent short-term storage in clima box at - 20 °C on changes of vitamins E and A in goat's and sheep's milk were observed. Both vitamins were determined using HPLC technique. Vitamin E was detected using fluorimetric detection and vitamin A using diode array detection respectively. The average content of vitamin A in fresh goat's milk was 112 ? 38 ?g/100 g and 119 ? 61 ?g/100 g in fresh sheep's milk. Vitamin E was formed by ?-tocopherol from 96.7 ? 3.6 %. The average content of ?-tocopherol in fresh goat's milk was 183 ? 12 ?g/100 g and 382 ? 185 ?g/100 g in fresh sheep's milk. Vitamins decrease during pasteurization varied in broad range 0 - 64.8 %. Another 22 % of both vitamins in fresh milk and 29 % in pasteurized milk were lost during one-week storage in clima box at - 20 °C. Contents of both vitamins decreased steeper in pasteurized milk compared to fresh milk also in subsequent storage. The average decrease of vitamins in pasteurized milk after

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08072" target="_blank" >2B08072: Nové postupy systému kontroly syrového mléka a mléčných výrobků v etapách technologického procesu výroby a finalizace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    135

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    5-9

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus