Emulsion Encapsulation of Bifidobacterium animalis subsp lactis BB12 with the addition of Lecithin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A61947" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:61947 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/13:43895854 RIV/26722861:_____/13:LI36
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Emulsion Encapsulation of Bifidobacterium animalis subsp lactis BB12 with the addition of Lecithin
Popis výsledku v původním jazyce
The commercial probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 was encapsulated using emulsion encapsulation into milk protein matrix without and with the addition of 0.5% w/w lecithin into the oil. Different agitation speeds were used during the encapsulation process. The examination of microcapsules was carried out by optical microscope and fluorescence in situ hybridisation. The particle size distribution as volume based median d(0.5) was evaluated by the laser diffraction method. In thecase of no lecithin addition, the agitation speed did not influence significantly the size of the microcapsules. The addition of 0.5% (w/w) of lecithin into the oil caused a decrease of d(0.5) value from 196 +/- 37 mu m to 79 +/- 3 mu m at an agitationspeed of 500 rpm, and from 193 +/- 24 mu m to 39 +/- 3 mu m at 1200 rpm. It can improve the sensory properties of the products with the added microcapsules.
Název v anglickém jazyce
Emulsion Encapsulation of Bifidobacterium animalis subsp lactis BB12 with the addition of Lecithin
Popis výsledku anglicky
The commercial probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 was encapsulated using emulsion encapsulation into milk protein matrix without and with the addition of 0.5% w/w lecithin into the oil. Different agitation speeds were used during the encapsulation process. The examination of microcapsules was carried out by optical microscope and fluorescence in situ hybridisation. The particle size distribution as volume based median d(0.5) was evaluated by the laser diffraction method. In thecase of no lecithin addition, the agitation speed did not influence significantly the size of the microcapsules. The addition of 0.5% (w/w) of lecithin into the oil caused a decrease of d(0.5) value from 196 +/- 37 mu m to 79 +/- 3 mu m at an agitationspeed of 500 rpm, and from 193 +/- 24 mu m to 39 +/- 3 mu m at 1200 rpm. It can improve the sensory properties of the products with the added microcapsules.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
270-274
Kód UT WoS článku
WOS:00031952770
EID výsledku v databázi Scopus
—