Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Emulsion Encapsulation of Bifidobacterium animalis subsp lactis BB12 with the addition of Lecithin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A61947" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:61947 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/13:43895854 RIV/26722861:_____/13:LI36

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Emulsion Encapsulation of Bifidobacterium animalis subsp lactis BB12 with the addition of Lecithin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The commercial probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 was encapsulated using emulsion encapsulation into milk protein matrix without and with the addition of 0.5% w/w lecithin into the oil. Different agitation speeds were used during the encapsulation process. The examination of microcapsules was carried out by optical microscope and fluorescence in situ hybridisation. The particle size distribution as volume based median d(0.5) was evaluated by the laser diffraction method. In thecase of no lecithin addition, the agitation speed did not influence significantly the size of the microcapsules. The addition of 0.5% (w/w) of lecithin into the oil caused a decrease of d(0.5) value from 196 +/- 37 mu m to 79 +/- 3 mu m at an agitationspeed of 500 rpm, and from 193 +/- 24 mu m to 39 +/- 3 mu m at 1200 rpm. It can improve the sensory properties of the products with the added microcapsules.

  • Název v anglickém jazyce

    Emulsion Encapsulation of Bifidobacterium animalis subsp lactis BB12 with the addition of Lecithin

  • Popis výsledku anglicky

    The commercial probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 was encapsulated using emulsion encapsulation into milk protein matrix without and with the addition of 0.5% w/w lecithin into the oil. Different agitation speeds were used during the encapsulation process. The examination of microcapsules was carried out by optical microscope and fluorescence in situ hybridisation. The particle size distribution as volume based median d(0.5) was evaluated by the laser diffraction method. In thecase of no lecithin addition, the agitation speed did not influence significantly the size of the microcapsules. The addition of 0.5% (w/w) of lecithin into the oil caused a decrease of d(0.5) value from 196 +/- 37 mu m to 79 +/- 3 mu m at an agitationspeed of 500 rpm, and from 193 +/- 24 mu m to 39 +/- 3 mu m at 1200 rpm. It can improve the sensory properties of the products with the added microcapsules.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    270-274

  • Kód UT WoS článku

    WOS:00031952770

  • EID výsledku v databázi Scopus