Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of water deficit on sink strength of spring barley (Hordeum vulgare L.) ears

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62019" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of water deficit on sink strength of spring barley (Hordeum vulgare L.) ears

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the experiment with modern varieties of spring barley, Malz and Jersey, and an old variety, Valticky, was to assess the impact of water stress on yield characteristics of ears. Plants were grown in greenhouse conditions in two variants fully watered plants and plants with reduced watering for a 10 days period from stage 31.DC. Water stress caused a weight loss in all varieties (Malz-22.5%, Jersey-35.7% and Valticky-45.8%) and drop of the number of grains in the ear (Malz-17.2%, Jersey-16.9% and Valticky-57.7%). Concurrently, the proportion of fully developed grains on the top and the base of the ear was reduced. Only in the Malz variety was the reduced number of grains partially compensated by higher weight compared to the control in all parts of the ear. Transport of assimilates detected by combustion calorimetry was slowed by water deficit. Filling of the ears was thus extended until the end of ripening. This explains the increase in energy content in the ears up to the ph

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of water deficit on sink strength of spring barley (Hordeum vulgare L.) ears

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment with modern varieties of spring barley, Malz and Jersey, and an old variety, Valticky, was to assess the impact of water stress on yield characteristics of ears. Plants were grown in greenhouse conditions in two variants fully watered plants and plants with reduced watering for a 10 days period from stage 31.DC. Water stress caused a weight loss in all varieties (Malz-22.5%, Jersey-35.7% and Valticky-45.8%) and drop of the number of grains in the ear (Malz-17.2%, Jersey-16.9% and Valticky-57.7%). Concurrently, the proportion of fully developed grains on the top and the base of the ear was reduced. Only in the Malz variety was the reduced number of grains partially compensated by higher weight compared to the control in all parts of the ear. Transport of assimilates detected by combustion calorimetry was slowed by water deficit. Filling of the ears was thus extended until the end of ripening. This explains the increase in energy content in the ears up to the ph

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research on Crops

  • ISSN

    0972-3226

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    62-71

  • Kód UT WoS článku

    000318454400010

  • EID výsledku v databázi Scopus