Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Varietal Differentiation of White Wines on the Basis of Phenolic Compounds profile

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A63025" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:63025 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Varietal Differentiation of White Wines on the Basis of Phenolic Compounds profile

  • Popis výsledku v původním jazyce

    LAMPIR L. (2013): Varietal differentiation of white wines on the basis of phenolic compounds profile. Czech J. Food Sci., 31: 172-179. The authenticity of grapevine varieties is a very important topic in the Czech Republic, where varietal wines is very important for wine drinkers. The wines from 7 grapevine varieties were investigated. Sixteen phenolic compounds belonging among hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids, stilbenes, and flavan-3-ols were analysed by HPLC method. The aim of this study was to find markers of varietal origin of wines among the phenolic compounds studied. The analytical parameters obtained were evaluated for this purpose by CVA (canonical varietal analysis) method. It proved to be successful in detecting the following grapevine variety authenticity markers: hydroxycinnamic acids (i.e. p-coutaric acid and caftaric acid), hydroxybenzoic acids (protocatechuic acid and syringic acid), and flavan-3-ols ((-)-epicatechin and (+)-catechin).

  • Název v anglickém jazyce

    Varietal Differentiation of White Wines on the Basis of Phenolic Compounds profile

  • Popis výsledku anglicky

    LAMPIR L. (2013): Varietal differentiation of white wines on the basis of phenolic compounds profile. Czech J. Food Sci., 31: 172-179. The authenticity of grapevine varieties is a very important topic in the Czech Republic, where varietal wines is very important for wine drinkers. The wines from 7 grapevine varieties were investigated. Sixteen phenolic compounds belonging among hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids, stilbenes, and flavan-3-ols were analysed by HPLC method. The aim of this study was to find markers of varietal origin of wines among the phenolic compounds studied. The analytical parameters obtained were evaluated for this purpose by CVA (canonical varietal analysis) method. It proved to be successful in detecting the following grapevine variety authenticity markers: hydroxycinnamic acids (i.e. p-coutaric acid and caftaric acid), hydroxybenzoic acids (protocatechuic acid and syringic acid), and flavan-3-ols ((-)-epicatechin and (+)-catechin).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    172-179

  • Kód UT WoS článku

    000318259400010

  • EID výsledku v databázi Scopus