Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phenolic profiles of riesling wines originating from different terroirs of the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A74617" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:74617 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/17:43912303

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phenolic profiles of riesling wines originating from different terroirs of the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Riesling belongs to the main grapevine varieties cultivated in the Czech Republic in cool climate viticultural conditions. In this study, 34 varietal Riesling wines from fi ve wine-growing regions in the Czech Republic were investigated. Seventeen phenolic compounds belonging to hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids, stilbenes and fl avan-3-ols were analysed by means of HPLC. Th e study proved that the majority of the assessed phenolic compounds is not infl uenced by vintage year but only by geographical origin. Th e obtained analytical parameters were evaluated for this purpose by CVA (canonical variate analysis). Th e following phenolic compounds may be used to identify the geographical origin of Riesling wines: p-coutaric acid, trans-resveratrol, cis-resveratrol, (+)-catechin and (-)-epicatechin. Most of these phenolic compounds have their origin in grapes and thus have a close relation to the geographical origin.

  • Název v anglickém jazyce

    Phenolic profiles of riesling wines originating from different terroirs of the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Riesling belongs to the main grapevine varieties cultivated in the Czech Republic in cool climate viticultural conditions. In this study, 34 varietal Riesling wines from fi ve wine-growing regions in the Czech Republic were investigated. Seventeen phenolic compounds belonging to hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids, stilbenes and fl avan-3-ols were analysed by means of HPLC. Th e study proved that the majority of the assessed phenolic compounds is not infl uenced by vintage year but only by geographical origin. Th e obtained analytical parameters were evaluated for this purpose by CVA (canonical variate analysis). Th e following phenolic compounds may be used to identify the geographical origin of Riesling wines: p-coutaric acid, trans-resveratrol, cis-resveratrol, (+)-catechin and (-)-epicatechin. Most of these phenolic compounds have their origin in grapes and thus have a close relation to the geographical origin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mitteilungen Klosterneuburg

  • ISSN

    0007-5922

  • e-ISSN

    0007-5922

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    182-193

  • Kód UT WoS článku

    000426334800004

  • EID výsledku v databázi Scopus