Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Authentication of Riesling wines from the Czech Republic on the basis of the non-flavonoid phenolic compounds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F13%3A00212192" target="_blank" >RIV/62156489:43510/13:00212192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?volume=31&firstPage=474&type=publishedArticle" target="_blank" >http://agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?volume=31&firstPage=474&type=publishedArticle</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Authentication of Riesling wines from the Czech Republic on the basis of the non-flavonoid phenolic compounds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Eighteen non-flavonoid phenolic compounds comprising hydroxybenzoic acids, hydroxycinnamates, and stilbenes were analysed in 43 monovarietal wines originated from five wine-growing regions in the Czech Republic. The non-flavonoid phenolic compounds in wine were analysed by a HPLC method. The methods of multivariate statistical analysis were used for the wine discrimination on the basis of the geographical origin. The canonical discriminant analysis (CDA) proved the possibility to discriminate wines according to their provenance on the basis of the following parameters: protocatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, caftaric acid, p-coutaric acid, trans-resveratrol, and cis-resveratrol. On the basis of statistical analyses, 95.4% of the wine samples were correctly classified. The results therefore indicate that the non-flavonoid phenolic compounds can be used to discriminate the geographical origin of white wines.

  • Název v anglickém jazyce

    Authentication of Riesling wines from the Czech Republic on the basis of the non-flavonoid phenolic compounds

  • Popis výsledku anglicky

    Eighteen non-flavonoid phenolic compounds comprising hydroxybenzoic acids, hydroxycinnamates, and stilbenes were analysed in 43 monovarietal wines originated from five wine-growing regions in the Czech Republic. The non-flavonoid phenolic compounds in wine were analysed by a HPLC method. The methods of multivariate statistical analysis were used for the wine discrimination on the basis of the geographical origin. The canonical discriminant analysis (CDA) proved the possibility to discriminate wines according to their provenance on the basis of the following parameters: protocatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, caftaric acid, p-coutaric acid, trans-resveratrol, and cis-resveratrol. On the basis of statistical analyses, 95.4% of the wine samples were correctly classified. The results therefore indicate that the non-flavonoid phenolic compounds can be used to discriminate the geographical origin of white wines.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    474-482

  • Kód UT WoS článku

    325509000009

  • EID výsledku v databázi Scopus