Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of CAST/MspI, HinfI, RsaI polymorphism on production traits in pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64761" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64761 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of CAST/MspI, HinfI, RsaI polymorphism on production traits in pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to perform the CAST gene polymorphism genotyping and to verify its possible influence on the quantitative and qualitative indicators characterizing carcass value in pigs. The study found a significant effect of the CAST gene oncarcass value. In the case of alelle A present in the CAST/HinfI gene there was a higher lean meat share (i.e. lower fat content) and therefore the detected quality of pork meat was lower. The signifiant differences were found between the homozygotes AAand heterozygotes AB, mainly in the amount of fat content (P <= 0.05). Concerning the CAST/MspI gene, it was found that genotype CD caused higher lean meat share due to the higher shares of muscles in the main meat parts. However higher lean meat share does lead to lower quality of the meat. Another discovered influence was that of the allele D, which was associated with the intramuscular fat content (IMF) in the neck (P <= 0.05). Our results also show signifiant influence (P <= 0.05) of

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of CAST/MspI, HinfI, RsaI polymorphism on production traits in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to perform the CAST gene polymorphism genotyping and to verify its possible influence on the quantitative and qualitative indicators characterizing carcass value in pigs. The study found a significant effect of the CAST gene oncarcass value. In the case of alelle A present in the CAST/HinfI gene there was a higher lean meat share (i.e. lower fat content) and therefore the detected quality of pork meat was lower. The signifiant differences were found between the homozygotes AAand heterozygotes AB, mainly in the amount of fat content (P <= 0.05). Concerning the CAST/MspI gene, it was found that genotype CD caused higher lean meat share due to the higher shares of muscles in the main meat parts. However higher lean meat share does lead to lower quality of the meat. Another discovered influence was that of the allele D, which was associated with the intramuscular fat content (IMF) in the neck (P <= 0.05). Our results also show signifiant influence (P <= 0.05) of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    GENETIKA-BELGRADE

  • ISSN

    0534-0012

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    149-158

  • Kód UT WoS článku

    000338930500015

  • EID výsledku v databázi Scopus