The effect of stocking density on carcass traits, muscle fibre properties and meat quality in rabbits
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64785" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64785 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/14:#0001988
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of stocking density on carcass traits, muscle fibre properties and meat quality in rabbits
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present work was to evaluate the effect of stocking density on the biceps femoris (BF) muscle fibre properties, meat quality and carcass traits of Czech White rabbits. A total of 20 rabbits (40 d old, 10 rabbits per treatment, sex ratio 1/1) were reared in cages at different stocking densities (10 rabbits/m2 or 4 rabbits/m2) for 49 d. There were no significant differences between groups with regard to hot carcass weight (HCW) or dressing-out percentage. The proportions of both perirenal (9.5 vs. 15.9 g/kg HCW; P=0.010) and total dissectible fat (14.9 vs. 25.1 g/kg HCW; P=0.001) were lower in rabbits reared at the lower stocking density. No significant differences in ultimate pH values, meat colour or proximate composition were observed.The hind leg meat of rabbits reared at the lower stocking density contained significantly less lauric acid (4.6 vs. 6.7 mg/100 g of muscle; P=0.008), myristic acid (52.2 vs. 64.4 mg/100 g of muscle; P=0.033) and Docosahexaenoic acid (0.3
Název v anglickém jazyce
The effect of stocking density on carcass traits, muscle fibre properties and meat quality in rabbits
Popis výsledku anglicky
The aim of the present work was to evaluate the effect of stocking density on the biceps femoris (BF) muscle fibre properties, meat quality and carcass traits of Czech White rabbits. A total of 20 rabbits (40 d old, 10 rabbits per treatment, sex ratio 1/1) were reared in cages at different stocking densities (10 rabbits/m2 or 4 rabbits/m2) for 49 d. There were no significant differences between groups with regard to hot carcass weight (HCW) or dressing-out percentage. The proportions of both perirenal (9.5 vs. 15.9 g/kg HCW; P=0.010) and total dissectible fat (14.9 vs. 25.1 g/kg HCW; P=0.001) were lower in rabbits reared at the lower stocking density. No significant differences in ultimate pH values, meat colour or proximate composition were observed.The hind leg meat of rabbits reared at the lower stocking density contained significantly less lauric acid (4.6 vs. 6.7 mg/100 g of muscle; P=0.008), myristic acid (52.2 vs. 64.4 mg/100 g of muscle; P=0.033) and Docosahexaenoic acid (0.3
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
World Rabbit Science
ISSN
1257-5011
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
41-49
Kód UT WoS článku
000333437600005
EID výsledku v databázi Scopus
—