Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of an Outdoor Access System on the Growth Performance, Carcass Characteristics, and Longissimus lumborum Muscle Meat Quality of the Prestice Black-Pied Pig Breed

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000085" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000085 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-2615/10/8/1244" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-2615/10/8/1244</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ani10081244" target="_blank" >10.3390/ani10081244</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of an Outdoor Access System on the Growth Performance, Carcass Characteristics, and Longissimus lumborum Muscle Meat Quality of the Prestice Black-Pied Pig Breed

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of an outdoor-access vs. conventional indoor system on the growth, carcass characteristics, and longissimus lumborum muscle (LL) meat quality was evaluated in 24 Prestice Black-Pied pigs, during the growing-finishing period. Two groups received the same complete diet and were housed separately under conventional indoor conditions, with only one group having full access to pasture (350 m2/pig). The animals showed acceptable growth rates (outdoor vs. indoor, average of 740 g/d vs. 700 g/d), feed intake (average of 2700 g/d), and feed conversion ratios (FCR) (average of 3.3 vs. 3.5). The rearing system significantly affected the fatty acid composition of the LL. Outdoor pigs had lower ratios of n − 6/n − 3 polyunsaturated fatty acids, saturation indexes, atherogenic indexes, and thrombogenic indexes, compared with indoor-raised pigs. No differences were recorded in carcass characteristics, physical meat quality traits (pH45, pH24, drip loss, water holding capacity), or the chemical composition of the meat (crude protein, cholesterol, intramuscular fat, hydroxyproline, and tocopherol). The sensory analysis of grilled LL muscle found that outdoor pigs received lower evaluation scores for tenderness, juiciness, and chewiness, but had a better overall acceptance compared to pigs reared indoors.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of an Outdoor Access System on the Growth Performance, Carcass Characteristics, and Longissimus lumborum Muscle Meat Quality of the Prestice Black-Pied Pig Breed

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of an outdoor-access vs. conventional indoor system on the growth, carcass characteristics, and longissimus lumborum muscle (LL) meat quality was evaluated in 24 Prestice Black-Pied pigs, during the growing-finishing period. Two groups received the same complete diet and were housed separately under conventional indoor conditions, with only one group having full access to pasture (350 m2/pig). The animals showed acceptable growth rates (outdoor vs. indoor, average of 740 g/d vs. 700 g/d), feed intake (average of 2700 g/d), and feed conversion ratios (FCR) (average of 3.3 vs. 3.5). The rearing system significantly affected the fatty acid composition of the LL. Outdoor pigs had lower ratios of n − 6/n − 3 polyunsaturated fatty acids, saturation indexes, atherogenic indexes, and thrombogenic indexes, compared with indoor-raised pigs. No differences were recorded in carcass characteristics, physical meat quality traits (pH45, pH24, drip loss, water holding capacity), or the chemical composition of the meat (crude protein, cholesterol, intramuscular fat, hydroxyproline, and tocopherol). The sensory analysis of grilled LL muscle found that outdoor pigs received lower evaluation scores for tenderness, juiciness, and chewiness, but had a better overall acceptance compared to pigs reared indoors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animals

  • ISSN

    2076-2615

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    Article Number 1244

  • Kód UT WoS článku

    000564783200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85088285758