Alternativní systémy chovu přeštického prasete
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001788" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001788 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13016.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Alternativní systémy chovu přeštického prasete
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu tří let proběhlo několik srovnávacích studií, zaměřených na sledování vlivu dvou odlišných systémů výkrmu prasat (konvenční a ekologický-pastevní) na ukazatele užitkovosti, jatečné hodnoty a kvality masa a sádla přeštického černostrakatého plemene prasat (PC) v porovnání s moderním masným hybridem (H). V konvenčním testu vykázala přeštická prasata nižší denní přírůstek a horší konverzi krmiva.V ekologických testech byla úroveň denního přírůsku u PC nižší nebo srovnatelná a konverze krmiva srovnatelná nebo lepší v porovnání s H. Jatečné charakteristiky PC se v obou typech testů vyznačovaly v porovnání s H nižší zmasilostí a vyšším podílem tuku, přičemž rozdíly v konvenčním testu byly vyšší. Při porovnání ekologického a konvenčního systému přirůzných úrovních výživy byly prokázány signifikantní rozdíly v některých nutričních charakteristikách. U venkovní skupiny byla patrná tendence k vyššímu obsahu intramuskulárního tuku, spjatého s příznivějšími senzorickými vlastnostmi masa
Název v anglickém jazyce
The alternative rearing systems of Prestice Black-Pied pigs
Popis výsledku anglicky
The objective of these experiments was to estimate the effect of rearing system (conventional and organic free-range system with the pasture) on fattening performance, carcass traits and meat and fat characteristics in two genotype of fattening pigs (commercial crossbreeds and Prestice Black-Pied pigs (PC) ). In conventional test PC was presented by lower daily weight gain and worse feed conversion, in organic test by lower or similar daily weight gain and similar or better feed conversion ratio. The PCshowed lower carcass leanest and higher fatness in comparison with crossbreeds, whereas the higher differences have been shown in conventional test. Outdoor (free range system) pigs were presented by higher intramuscular fat, which is positively relatedwith eating quality, than indoor pigs. The fatty acid composition in outdoor pigs was characterized by lower PUFA n6:n3 ratio in both, intramuscular and subcutaneous fat and by higher content PUFA n3 in subcutaneous fat at comparison wit
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů