Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001070" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001070 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací.

  • Název v anglickém jazyce

    Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to investigate the effect of linseed feeding on fatty acid profile in muscles of fattening pigs, meat quality parameters, carcass traits and growth performance. Results showed that supplementation of pig feed with 70 g of linseed meal/kg for 30 days increased the content of n-3 PUFA and significantly decreased the n-6/n-3 ratio in meat. Pork meat had properties of a functional food in case that linseed for oil production with high LNA concentration was used. Supplementationof a feed mixture with vitamin E increased its concentration in muscle tissue, improved its anti-oxidative status with a positive effect on storability and technological qualities of the meat. Consumer interest in production of meat with the desired ratio of the fatty acids will continue to increase provided prices maintain at adequate levels.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů