Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001070" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací.
Název v anglickém jazyce
Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to investigate the effect of linseed feeding on fatty acid profile in muscles of fattening pigs, meat quality parameters, carcass traits and growth performance. Results showed that supplementation of pig feed with 70 g of linseed meal/kg for 30 days increased the content of n-3 PUFA and significantly decreased the n-6/n-3 ratio in meat. Pork meat had properties of a functional food in case that linseed for oil production with high LNA concentration was used. Supplementationof a feed mixture with vitamin E increased its concentration in muscle tissue, improved its anti-oxidative status with a positive effect on storability and technological qualities of the meat. Consumer interest in production of meat with the desired ratio of the fatty acids will continue to increase provided prices maintain at adequate levels.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů