Opatření k omezení rizika výskytu fuzarióz klasů obilnin v ekologickém zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65771" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65771 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/14:43888179
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Opatření k omezení rizika výskytu fuzarióz klasů obilnin v ekologickém zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Fuzariózy klasů obilnin představují závažné onemocnění rostlin, jehož důsledkem jsou výnosové ztráty, kontaminace zrna mykotoxiny a negativní ovlivnění hygienické i technologické jakosti produkce.Předložená metodika je orientována na problematiku fuzarióz klasů obilnin a možnosti omezení jejich výskytu v podmínkách ekologického zemědělství, kde není možné využívání chemické fungicidní ochrany. Poskytuje ucelený přehled o souboru opatření, využitelném při ekologickém pěstování (počínaje volbou osiva, výběrem odrůd, agrotechnickými postupy až po sklizeň a uskladnění produkce), který při správném, systémovém uplatňování vede k podstatnému omezení výskytu klasových fuzarióz. Metodika je primárně určena pěstitelům obilnin hospodařícím v ekologickém režimu,doporučení v ní uváděná jsou ale plně využitelná i při konvenčním způsobu hospodaření.
Název v anglickém jazyce
Measures for risks reduction of cereals Fusarium Head Blight Occurence in organic farming
Popis výsledku anglicky
Cereals Fusarium Head Blight (FHB) means very serious plant disease, which leads to the yield losses, grain contamination by mycotoxins and negative influencing of hygienic and technological quality of production.Presented methodology is oriented to problems of cereals FHB and possibilities of their occurrence reduction in conditions of organic farming, where is not possible to use of chemical fungicide protection. Methodology gives overview of measures complex, utilizable in organic cultivation (from the seed and cultivars choice, agrotechnical techniques, to harvest and store of production), which at the correct, systemic use lead to the substantial reduction of cereals FHB occurrence. Methodology is primarily given to the cereals growers in organicfarming system, but mentioned recommendation are fully utilizable even in conventional farming.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
fuzariózy klasů obilnin v EZ
Číslo předpisu
ISBN: 978-80-213-2521-0, 40 s.
Technické parametry
MZe 1/2014-17250
Ekonomické parametry
zvýšení výnosů a kvality obilnin v ekologickém zemědělství
Označení certifikačního orgánu
MZe ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů