Biodegradation of composites based on maltodextrin and wheat B-starch in compost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68028" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68028 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389013:_____/15:00453332
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/219/2014-HORTSCI" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/219/2014-HORTSCI</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/219/2014-HORTSCI" target="_blank" >10.17221/219/2014-HORTSCI</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biodegradation of composites based on maltodextrin and wheat B-starch in compost
Popis výsledku v původním jazyce
The study is focused on the microbial and chemical parameters of green compost in which composites based on acetylated wheat B-starch and maltodextrin (patented procedure) were biodegraded and also on the parameters of lettuce grown on this compost before and after the biodegradations. With a load of up to 1 g of composites per 1 litre of compost, and with a storage period of 0, 7 - 14, 15 - 20 and 21 - 147 days, mixture of compost wiped off the surface both of well-preserved composites and of the immediate surroundings of their residues was evaluated. Microbial biomass, basal respiration (BR), metabolic quotient, dehydrogenase and arylsulfatase activity (ARS) and the parameters of the lettuce growth on this compost, did not show any negative changes.On the contrary acetylated wheat B-starch and maltodextrin stimulated both ARS and BR. ARS showed the most rapid onset among all tests. The height of the aboveground parts of the lettuce (Lactuca sativa L. var. capitata) grown on green co
Název v anglickém jazyce
Biodegradation of composites based on maltodextrin and wheat B-starch in compost
Popis výsledku anglicky
The study is focused on the microbial and chemical parameters of green compost in which composites based on acetylated wheat B-starch and maltodextrin (patented procedure) were biodegraded and also on the parameters of lettuce grown on this compost before and after the biodegradations. With a load of up to 1 g of composites per 1 litre of compost, and with a storage period of 0, 7 - 14, 15 - 20 and 21 - 147 days, mixture of compost wiped off the surface both of well-preserved composites and of the immediate surroundings of their residues was evaluated. Microbial biomass, basal respiration (BR), metabolic quotient, dehydrogenase and arylsulfatase activity (ARS) and the parameters of the lettuce growth on this compost, did not show any negative changes.On the contrary acetylated wheat B-starch and maltodextrin stimulated both ARS and BR. ARS showed the most rapid onset among all tests. The height of the aboveground parts of the lettuce (Lactuca sativa L. var. capitata) grown on green co
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JI - Kompositní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
209-214
Kód UT WoS článku
000365986500006
EID výsledku v databázi Scopus
—