Yearly variation in maize silage fermentation and nutritive quality
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68831" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68831 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/15:#0002305
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Yearly variation in maize silage fermentation and nutritive quality
Popis výsledku v původním jazyce
A significant effect of year on maize nutritive value has been reported in many studies; however, the direct effect of year on both nutritive values and fermentation traits of maize silage has not been directly investigated. During a seven-year period (2006?2012), we investigated the following variables of 597 maize silages commercially produced in bunker silos on farms in the Czech Republic: dry matter content (DM), crude protein (CP), starch, amylase-treated neutral detergent (aNDF), acid detergent fibre (ADF), and net energy lactation (NEL), as well as fermentation traits such as pH, contents of lactic acid (LA), acetic acid (AA), butyric acid (BA), and the ratio between LA and volatile fatty acids. The effect of year and DM explained 16% and 30% ofthe variability in nutritive and fermentation traits, respectively. Although a common silage DM content was used for each year, the climatic effect of year significantly changed almost all tested variables, but particularly aNDF, ADF, st
Název v anglickém jazyce
Yearly variation in maize silage fermentation and nutritive quality
Popis výsledku anglicky
A significant effect of year on maize nutritive value has been reported in many studies; however, the direct effect of year on both nutritive values and fermentation traits of maize silage has not been directly investigated. During a seven-year period (2006?2012), we investigated the following variables of 597 maize silages commercially produced in bunker silos on farms in the Czech Republic: dry matter content (DM), crude protein (CP), starch, amylase-treated neutral detergent (aNDF), acid detergent fibre (ADF), and net energy lactation (NEL), as well as fermentation traits such as pH, contents of lactic acid (LA), acetic acid (AA), butyric acid (BA), and the ratio between LA and volatile fatty acids. The effect of year and DM explained 16% and 30% ofthe variability in nutritive and fermentation traits, respectively. Although a common silage DM content was used for each year, the climatic effect of year significantly changed almost all tested variables, but particularly aNDF, ADF, st
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Grass and Forage Science
ISSN
0142-5242
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
674-681
Kód UT WoS článku
000363729800012
EID výsledku v databázi Scopus
—