HPLC stanovení androstenonu, skatolu a indolu ve hřbetním tuku u prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3AN0000013" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_08_593-597.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_08_593-597.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
HPLC stanovení androstenonu, skatolu a indolu ve hřbetním tuku u prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo vyvinout novou HPLC metodu založenou na popsaných metodách, která by byla snadno použitelná v laboratorní praxi a umožnila by stanovovat koncentrace androstenonu a skatolu v tuku prasat. Metoda byla vyvinuta za použití chemických standardů složek kančího pachu. Kalibrační křivky vykázaly lineární závislost v použitém rozsahu koncentrací. Detekční limity pro androstenon a skatol byly 0,24 a 0,03 g nag tuku. Tyto hodnoty nepřekračují práh lidského vnímání,který je 0,5 až 1,0 g na g pro androstenon a 0,2 až 0,5 mg na g pro skatol. Stanovení indolu lze realizovat za použití analogické metody používané pro skatol za použití indolu jako standardu pro kalibraci a stanovení. Koncentrace sloučenin kančího pachu, které byly pod prahem lidského vnímání, byly touto metodou úspěšně detegovány a kvantifikovány. Všechny standardy byly také analyzovány odděleně k ověření jejich identifikace.
Název v anglickém jazyce
Method for determination of androstenone, skatole and indole in dorsal fat of pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to improve a high performance liquid chromatography method for determination of substances responsible for boar taint in pig fat in order to achieve an easily applicable procedure in laboratory practice. Androstenone and skatole were extracted by methanol from melted fat, derivatized with dansylhydrazine and detected using a high performance liquid chromatography method with a fluorescence detection in the presence of internal standards. The calibration curves showed a linear dependence in the concentration ranges used (R2 = 0,9979 for androstenone and 0,9983 for skatole). The limits of detection were 0,24 g to g of fat for androstenone and 0,03 g to g of fat for skatole. Five real samples of boar dorsal fat were analysed to validate this modified method. Androstenone and skatole were well detectable in real samples. Values obtained in repeated measurements showed only low variance. The method allowed us to detect and quantify the concentrations of boar taint compounds below the threshold of human perception.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemicke listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
110
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
593-597
Kód UT WoS článku
000386563200008
EID výsledku v databázi Scopus
—