Jatečná hodnota masa nutrií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A71984" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:71984 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jatečná hodnota masa nutrií
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů jatečné hodnoty tří barevných typů nutrií zařazených do Genetických zdrojů České republiky (Česká varianta Standardní nutrie - Standardní, Moravská Stříbrná nutrie - Stříbrná a Přeštická Vícebarevná nutrie - Přeštická). Hodnocení proběhlo u mladých nutrií ve věku 8 měsíců. Zvířata byla, od odstavu do porážky, ustájena v identických podmínkách a krmena kompletní krmnou směsí. U poražených nutrií byla stanovena hmotnost kůže, hmotnost jatečně opracovaného těla, hmotnost přední, zadní části, hřbetu a stehen. Porážková hmotnost se pohybovala od 4,8 do 5,4 kg, přičemž vyšší hodnoty byly u přeštické nutrie. V případě jatečné výtěžnosti nebyl zaznamenán vliv genotypu. Průměrná jatečná výtěžnost byla 49,6 %. Podíl zadní části byl neprůkazně vyšší u přeštické nutrie (44,0 %). U podílu hřbetu z jatečně opracovaného trupu (JOT) byl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi jednotlivými barevnými typy. Nejvyšší byl podíl u Standardních nutrií (19,46 %). U ostatních
Název v anglickém jazyce
Carcass value of nutrias meat
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate selected indicators of carcass value and meat quality of three colour types of nutria included in genetic resources Czech Republic (Czech type of Standard, Moravian Silver and Prestice Multicolour). The evaluation was in young nutrias at the age of 8 months. Animals were from weaning to slaughter housed in identical conditions and fed with feed mixture. For slaughtered nutria was determined weight of skin, carcase weight, the weight of the front part, hind part and valuable lots. Slaughter weight ranged from 4,8 to 5,4 kg, while the higher values were in Prestice nutria. The dressing percentage was not affected by genotype with average values 49,6 %. Proportion of hind part was the highest in Prestice nutria (44,0 %) Percentage of loin was significantly highest in Standard nutria (19,46%). There were no differences between genotypes in other indicators of the composition of carcass. Based on the results for fattening appropriate all three colour types.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
67-68
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—