Validation of a UHPLC-ESI-MS/MS Method for Anthocyanidin Quantification in Potato Tubers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73659" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73659 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/389/2016-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/389/2016-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/389/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/389/2016-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Validation of a UHPLC-ESI-MS/MS Method for Anthocyanidin Quantification in Potato Tubers
Popis výsledku v původním jazyce
The development of bioanalytical methods has become challenging due to sample complexity, requirements for method reliability, and speed of analysis with triple quadrupole LC-MS/MS used widely for the routine analysis of biological materials. The article presents the method development and validation results for pelargonidin and malvidin in potato tubers. The developed method uses a short C18 column, is able to measure all six common anthocyanidins, uses a binary mobile phase with acetonitrile and water both with added 1 per cent formic acid, ESI ionisation in positive mode,three hour hydrolysis with 2,7 M methanolic HCl at 90 degrees C. For pelargonidin and malvidin, the method shows high recovery of 98 to 100 per cent, intraday repeatability of 6,7 to 17,9 per cent (depending on the analyte and concentration level), uncertainty below 20 per cent, and uses quadratic calibration.
Název v anglickém jazyce
Validation of a UHPLC-ESI-MS/MS Method for Anthocyanidin Quantification in Potato Tubers
Popis výsledku anglicky
The development of bioanalytical methods has become challenging due to sample complexity, requirements for method reliability, and speed of analysis with triple quadrupole LC-MS/MS used widely for the routine analysis of biological materials. The article presents the method development and validation results for pelargonidin and malvidin in potato tubers. The developed method uses a short C18 column, is able to measure all six common anthocyanidins, uses a binary mobile phase with acetonitrile and water both with added 1 per cent formic acid, ESI ionisation in positive mode,three hour hydrolysis with 2,7 M methanolic HCl at 90 degrees C. For pelargonidin and malvidin, the method shows high recovery of 98 to 100 per cent, intraday repeatability of 6,7 to 17,9 per cent (depending on the analyte and concentration level), uncertainty below 20 per cent, and uses quadratic calibration.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
223-228
Kód UT WoS článku
000404566800006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85021663828