Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Separation of structurally related anthocyanins by MEKC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15410%2F03%3A00001320" target="_blank" >RIV/61989592:15410/03:00001320 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/03:00001320

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Separation of structurally related anthocyanins by MEKC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A method based on micellar electrokinetic chromatography has been developed for the simultaneous separation of six anthocyanins (malvidin-3,5-diglucoside, molvidin-3-glucosicle, molvidin-3-galactoside, pelargonidin-3-glucoside, cyanidin-3,5-diglucoside,cyanidin-3-galactoside). Optimum selectivity was achieved in the buffer 30 mM phosphate + 400 mM borate-TRIS, pH = 7.0 supported with 50 mM sodium dodecylsulphate. High content of borate was essential mainly for the separation of diastereomeric pair malvidin-3-glucoside-malvidin-3-galactoside. The calibration dependencies exhibit good linearity in the ranges of concentration 10-100 mug mL(-1) for diglycosylated and 25-100 mug mL(-1) for monoglycosylated derivatives (R-2 = 0.9711-0.9989). The optimized method was applied to a sample of wine grape skin extract. Malvidin-3-glucoside was identified as main anthocyanin colorant in this sample.

  • Název v anglickém jazyce

    Separation of structurally related anthocyanins by MEKC

  • Popis výsledku anglicky

    A method based on micellar electrokinetic chromatography has been developed for the simultaneous separation of six anthocyanins (malvidin-3,5-diglucoside, molvidin-3-glucosicle, molvidin-3-galactoside, pelargonidin-3-glucoside, cyanidin-3,5-diglucoside,cyanidin-3-galactoside). Optimum selectivity was achieved in the buffer 30 mM phosphate + 400 mM borate-TRIS, pH = 7.0 supported with 50 mM sodium dodecylsulphate. High content of borate was essential mainly for the separation of diastereomeric pair malvidin-3-glucoside-malvidin-3-galactoside. The calibration dependencies exhibit good linearity in the ranges of concentration 10-100 mug mL(-1) for diglycosylated and 25-100 mug mL(-1) for monoglycosylated derivatives (R-2 = 0.9711-0.9989). The optimized method was applied to a sample of wine grape skin extract. Malvidin-3-glucoside was identified as main anthocyanin colorant in this sample.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP203%2F02%2FD013" target="_blank" >GP203/02/D013: Analýza anthokyaninových barviv vysokoúčinnými separačními technikami spojenými s hmotnostní spektrometrií</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chromatographia

  • ISSN

    0009-5893

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5-6

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    283-287

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus