Separation of structurally related anthocyanins by MEKC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15410%2F03%3A00001320" target="_blank" >RIV/61989592:15410/03:00001320 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15310/03:00001320
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Separation of structurally related anthocyanins by MEKC
Popis výsledku v původním jazyce
A method based on micellar electrokinetic chromatography has been developed for the simultaneous separation of six anthocyanins (malvidin-3,5-diglucoside, molvidin-3-glucosicle, molvidin-3-galactoside, pelargonidin-3-glucoside, cyanidin-3,5-diglucoside,cyanidin-3-galactoside). Optimum selectivity was achieved in the buffer 30 mM phosphate + 400 mM borate-TRIS, pH = 7.0 supported with 50 mM sodium dodecylsulphate. High content of borate was essential mainly for the separation of diastereomeric pair malvidin-3-glucoside-malvidin-3-galactoside. The calibration dependencies exhibit good linearity in the ranges of concentration 10-100 mug mL(-1) for diglycosylated and 25-100 mug mL(-1) for monoglycosylated derivatives (R-2 = 0.9711-0.9989). The optimized method was applied to a sample of wine grape skin extract. Malvidin-3-glucoside was identified as main anthocyanin colorant in this sample.
Název v anglickém jazyce
Separation of structurally related anthocyanins by MEKC
Popis výsledku anglicky
A method based on micellar electrokinetic chromatography has been developed for the simultaneous separation of six anthocyanins (malvidin-3,5-diglucoside, molvidin-3-glucosicle, molvidin-3-galactoside, pelargonidin-3-glucoside, cyanidin-3,5-diglucoside,cyanidin-3-galactoside). Optimum selectivity was achieved in the buffer 30 mM phosphate + 400 mM borate-TRIS, pH = 7.0 supported with 50 mM sodium dodecylsulphate. High content of borate was essential mainly for the separation of diastereomeric pair malvidin-3-glucoside-malvidin-3-galactoside. The calibration dependencies exhibit good linearity in the ranges of concentration 10-100 mug mL(-1) for diglycosylated and 25-100 mug mL(-1) for monoglycosylated derivatives (R-2 = 0.9711-0.9989). The optimized method was applied to a sample of wine grape skin extract. Malvidin-3-glucoside was identified as main anthocyanin colorant in this sample.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP203%2F02%2FD013" target="_blank" >GP203/02/D013: Analýza anthokyaninových barviv vysokoúčinnými separačními technikami spojenými s hmotnostní spektrometrií</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chromatographia
ISSN
0009-5893
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
283-287
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—