Effect of apple extracts and selective polyphenols on the adhesion of potential probiotic strains of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73892" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73892 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.06.005" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.06.005</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.06.005" target="_blank" >10.1016/j.jff.2017.06.005</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of apple extracts and selective polyphenols on the adhesion of potential probiotic strains of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP
Popis výsledku v původním jazyce
We aimed to investigate the influence of apple extracts (pulp and peel) and their phenolic constituents on the adhesion of two lactobacillus strains to Caco-2 and HT29-MTX intestinal epithelial cells, which were used as models of gastrointestinal tract mucosa. Phenolic profiles of the extracts were characterised using highresolution and accurate mass quantitative analysis, procyanidin B2 and chlorogenic acid were the main constituents. When tested individually, all the phenolics increased the adhesion of both lactobacilli. Our data indicated that apple peel and its phenolic constituents affected the microbiota-epithelium interaction.
Název v anglickém jazyce
Effect of apple extracts and selective polyphenols on the adhesion of potential probiotic strains of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP
Popis výsledku anglicky
We aimed to investigate the influence of apple extracts (pulp and peel) and their phenolic constituents on the adhesion of two lactobacillus strains to Caco-2 and HT29-MTX intestinal epithelial cells, which were used as models of gastrointestinal tract mucosa. Phenolic profiles of the extracts were characterised using highresolution and accurate mass quantitative analysis, procyanidin B2 and chlorogenic acid were the main constituents. When tested individually, all the phenolics increased the adhesion of both lactobacilli. Our data indicated that apple peel and its phenolic constituents affected the microbiota-epithelium interaction.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Functional Foods
ISSN
1756-4646
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
391-397
Kód UT WoS článku
000406080900042
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85020401269