Kvalita masa a ukazatele svalových vláken prasat genotypu Danbred
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A74047" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:74047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa a ukazatele svalových vláken prasat genotypu Danbred
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto experimentu bylo vyhodnotit kvalitativní ukazatele jatečné hodnoty a charakteristiky svalových vláken pečeně s ohledem na pohlaví prasat. Do experimentu bylo celkem zařazeno 20 prasniček a 20 vepříků genotypu DanBred. Výrazně (P = 0,011) vyšší hodnota elektrické vodivosti měřená 50 minut post-mortem byla zjištěna u prasniček ve srovnání s vepříky (3,70 vs. 3,23 mS). Naopak pečeně z vepříků vykazovala vyšší hodnotu barevného odstínu b (P = 0,028). Síla střihu syrového a vařeného masa, ztráta masové šťávy odkapem nebo pH nebyly ovlivněny pohlavím prasat. Pokud jde o charakteristiky svalových vláken, vyšší zastoupení svalového vlákna typu IIB (P = 0,049) měly prasničky proti vepříkům (77,9 vs. 73,2 %). Pečeně prasniček genotypu DanBred měla vyšší zastoupení vlákna typu IIB a hodnotu elektrické vodivosti a nižší hodnotu barevného odstínu b než vepříci.
Název v anglickém jazyce
Meat quality and muscle fibre characteristics of Danbred pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to evaluate the qualitative characteristics of carcass value and muscle fibre characteristics of loin with respect to sex of pigs. A total of 20 gilts and 20 barrows of crossbred DanBred were included in the experiment. Significantly (P=0,011) higher value of electrical conductivity measured 50 min post-mortem was observed in gilts in comparison with barrows (3,70 vs. 3,23 mS). Conversely, the loin from barrows showed a higher value of yellowness (P=0,028). Share force of raw and boiled meat, drip loss or pH were not influenced by sex of pigs. With regard to muscle fibre characteristics, higher distribution of IIB muscle fibre type (P=0,049) had gilts contrary to barrows (77,9 vs. 73,2%). In conclusion, the loin of gilts of crossbred DanBred had higher percentage of fibre type IIB and value of electrical conductivity and lower value of yellowness than barrows.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
8-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—