Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita masa a ukazatele svalových vláken prasat genotypu Danbred

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A74047" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:74047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita masa a ukazatele svalových vláken prasat genotypu Danbred

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto experimentu bylo vyhodnotit kvalitativní ukazatele jatečné hodnoty a charakteristiky svalových vláken pečeně s ohledem na pohlaví prasat. Do experimentu bylo celkem zařazeno 20 prasniček a 20 vepříků genotypu DanBred. Výrazně (P = 0,011) vyšší hodnota elektrické vodivosti měřená 50 minut post-mortem byla zjištěna u prasniček ve srovnání s vepříky (3,70 vs. 3,23 mS). Naopak pečeně z vepříků vykazovala vyšší hodnotu barevného odstínu b (P = 0,028). Síla střihu syrového a vařeného masa, ztráta masové šťávy odkapem nebo pH nebyly ovlivněny pohlavím prasat. Pokud jde o charakteristiky svalových vláken, vyšší zastoupení svalového vlákna typu IIB (P = 0,049) měly prasničky proti vepříkům (77,9 vs. 73,2 %). Pečeně prasniček genotypu DanBred měla vyšší zastoupení vlákna typu IIB a hodnotu elektrické vodivosti a nižší hodnotu barevného odstínu b než vepříci.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat quality and muscle fibre characteristics of Danbred pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this experiment was to evaluate the qualitative characteristics of carcass value and muscle fibre characteristics of loin with respect to sex of pigs. A total of 20 gilts and 20 barrows of crossbred DanBred were included in the experiment. Significantly (P=0,011) higher value of electrical conductivity measured 50 min post-mortem was observed in gilts in comparison with barrows (3,70 vs. 3,23 mS). Conversely, the loin from barrows showed a higher value of yellowness (P=0,028). Share force of raw and boiled meat, drip loss or pH were not influenced by sex of pigs. With regard to muscle fibre characteristics, higher distribution of IIB muscle fibre type (P=0,049) had gilts contrary to barrows (77,9 vs. 73,2%). In conclusion, the loin of gilts of crossbred DanBred had higher percentage of fibre type IIB and value of electrical conductivity and lower value of yellowness than barrows.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    8-13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus