Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hulled wheats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75056" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hulled wheats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hulled wheat species belong to neglected crops. However, they have the potential to be used by the food industry in the future. Based on current knowledge - einkorn is the oldest of domesticated wheat species. Nevertheless, it has been replaced by more productive tetraploid (emmer wheat, durum wheat) and hexaploid wheat species (bread wheat, spelt wheat). Emmer wheat used to be one of the most significant crops for almost 7,000 years. Generally said, the hulled wheat species can produce lower but more stable yield, providing a high-quality production. As the organic farming has developed, the hulled wheat species have become more attractive and have been used more in Europe. A strong resistance to some fungal diseases is their important quality. Although these used to be very important wheat species in the past, they are rarely grown nowadays. This chapter provides growing characteristics and quality parameters of the hulled wheat species. The hulled wheat grains contain more proteins than the bread

  • Název v anglickém jazyce

    Hulled wheats

  • Popis výsledku anglicky

    Hulled wheat species belong to neglected crops. However, they have the potential to be used by the food industry in the future. Based on current knowledge - einkorn is the oldest of domesticated wheat species. Nevertheless, it has been replaced by more productive tetraploid (emmer wheat, durum wheat) and hexaploid wheat species (bread wheat, spelt wheat). Emmer wheat used to be one of the most significant crops for almost 7,000 years. Generally said, the hulled wheat species can produce lower but more stable yield, providing a high-quality production. As the organic farming has developed, the hulled wheat species have become more attractive and have been used more in Europe. A strong resistance to some fungal diseases is their important quality. Although these used to be very important wheat species in the past, they are rarely grown nowadays. This chapter provides growing characteristics and quality parameters of the hulled wheat species. The hulled wheat grains contain more proteins than the bread

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    In: Konvalina P. (Ed.). Plant Growing in Organic Farming

  • ISBN

    978-80-7394-670-8

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    43-62

  • Počet stran knihy

    212

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly