Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selected nutritional values of field cricket (Gryllus assimilis) and its possible use as a human food

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A76609" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:76609 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43620/18:43914312 RIV/70883521:28110/18:63518985 RIV/00216305:26220/18:PU129126

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selected nutritional values of field cricket (Gryllus assimilis) and its possible use as a human food

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The nutritional values of the field cricket (Gryllus assimilis (Fabricius, 1775)) were analysed for dry matter using infrared scales, crude protein using Kjeldahl method, fat by Soxhlet method and fatty acid composition using GC-MS. The average dry matter content of analysed insect was 22,6 %, content of crude protein was 55,6 %, fat content was 11,8 %. The analysis of the fatty acid profile shows that the most abundant fatty acids were C18:2, C16:0 and C18:1 and the atherogenic index was 0,55. Microbial analyses were also part of the research, with evaluation of the total content of bacteria (3,3,106 CFU g-1), coli form bacteria (3,5,104 CFU g-1) and lactic acid bacteria (5,8,106 CFU g-1) and of yeasts and moulds (4,4,105 CFU g-1). For the high content of lipids and proteins edible insects could be a good alternative future source of crude protein and fat. EFSA also deals with obtaining sufficient data about the nutritional value and safety of consuming edible insects.

  • Název v anglickém jazyce

    Selected nutritional values of field cricket (Gryllus assimilis) and its possible use as a human food

  • Popis výsledku anglicky

    The nutritional values of the field cricket (Gryllus assimilis (Fabricius, 1775)) were analysed for dry matter using infrared scales, crude protein using Kjeldahl method, fat by Soxhlet method and fatty acid composition using GC-MS. The average dry matter content of analysed insect was 22,6 %, content of crude protein was 55,6 %, fat content was 11,8 %. The analysis of the fatty acid profile shows that the most abundant fatty acids were C18:2, C16:0 and C18:1 and the atherogenic index was 0,55. Microbial analyses were also part of the research, with evaluation of the total content of bacteria (3,3,106 CFU g-1), coli form bacteria (3,5,104 CFU g-1) and lactic acid bacteria (5,8,106 CFU g-1) and of yeasts and moulds (4,4,105 CFU g-1). For the high content of lipids and proteins edible insects could be a good alternative future source of crude protein and fat. EFSA also deals with obtaining sufficient data about the nutritional value and safety of consuming edible insects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Indian Journal of Traditional Knowledge

  • ISSN

    0972-5938

  • e-ISSN

    0975-1068

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    518-524

  • Kód UT WoS článku

    000439956900016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85048633930