Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of somatic cell count on Cl, Na and K content in small ruminant milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A76946" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:76946 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/18:N0000049

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of somatic cell count on Cl, Na and K content in small ruminant milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An increasing interest in milk and dairy products from small ruminants reared on farms, mostly in the organic farming system, is observed the last time in the Czech Republic. The quality of these products is related to the medical condition of the animal, which is reflected as the somatic cells count in milk. It is generally known that physical and chemical properties of cows milk are changed with the somatic cell count in milk. The amount of sodium and potassium is interesting from the perspective of human nutrition, especially for people suffering from high blood pressure, or those undergoing dialysis. While the high sodium intake increases blood pressure, potassium has a positive effect on its decline. In addition, the nutritional importance of chloride content in milk has a diagnostic meaning, because it can be a signal the mastitis disease of the mammary gland. Samples of small ruminant milk of different breeds,Saanen and White Shorthaired goat, East Friesian and Lacaune ewe, were sorted into t

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of somatic cell count on Cl, Na and K content in small ruminant milk

  • Popis výsledku anglicky

    An increasing interest in milk and dairy products from small ruminants reared on farms, mostly in the organic farming system, is observed the last time in the Czech Republic. The quality of these products is related to the medical condition of the animal, which is reflected as the somatic cells count in milk. It is generally known that physical and chemical properties of cows milk are changed with the somatic cell count in milk. The amount of sodium and potassium is interesting from the perspective of human nutrition, especially for people suffering from high blood pressure, or those undergoing dialysis. While the high sodium intake increases blood pressure, potassium has a positive effect on its decline. In addition, the nutritional importance of chloride content in milk has a diagnostic meaning, because it can be a signal the mastitis disease of the mammary gland. Samples of small ruminant milk of different breeds,Saanen and White Shorthaired goat, East Friesian and Lacaune ewe, were sorted into t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: Výzkum faktorů ovlivňujících rentabilitu, kvalitu a bezpečnost mléka a mléčných produktů v chovech malých přežvýkavců v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Hygienic Engineering and Design

  • ISSN

    1857-8489

  • e-ISSN

    1857-8489

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    NN -

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    11-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85059455773