Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of duration of dietary rapeseed and soybean oil feeding on physical characteristics, fatty acid profile, and oxidative stability of pig backfat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77422" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77422 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ani8110193" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/ani8110193</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ani8110193" target="_blank" >10.3390/ani8110193</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of duration of dietary rapeseed and soybean oil feeding on physical characteristics, fatty acid profile, and oxidative stability of pig backfat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study compared the effect of two vegetable oils and their feeding duration on pig backfat quality. The experiment was conducted with 60 DanBred pigs that were fed a diet supplemented with rapeseed or soybean oil for 2, 4 or 6 weeks before slaughter at 152 d of age. The supplementation of both vegetable oils in the diets for 6 weeks negatively changed backfat consistency. The pigs fed soybean oil for 4 and 6 weeks before slaughter showed an increase in backfat linoleic acid content, whereas, in contrast to the other groups, rapeseed oil in the diet for 6 weeks increased alfa-linolenic acid content. The content of PUFAs and n-6 PUFAs was increased by adding soybean oil to the diet for 4 and 6 weeks. The ratio of n-6n-3 PUFAs was decreased by supplementing rapeseed oil for 4 and 6 weeks. The oil feeding duration decreased the atherogenic and thrombogenic indices. The lipid oxidative stability of backfat stored for 3 and 5 days increased in pigs fed dietary vegetable oils for 6 weeks prio

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of duration of dietary rapeseed and soybean oil feeding on physical characteristics, fatty acid profile, and oxidative stability of pig backfat

  • Popis výsledku anglicky

    This study compared the effect of two vegetable oils and their feeding duration on pig backfat quality. The experiment was conducted with 60 DanBred pigs that were fed a diet supplemented with rapeseed or soybean oil for 2, 4 or 6 weeks before slaughter at 152 d of age. The supplementation of both vegetable oils in the diets for 6 weeks negatively changed backfat consistency. The pigs fed soybean oil for 4 and 6 weeks before slaughter showed an increase in backfat linoleic acid content, whereas, in contrast to the other groups, rapeseed oil in the diet for 6 weeks increased alfa-linolenic acid content. The content of PUFAs and n-6 PUFAs was increased by adding soybean oil to the diet for 4 and 6 weeks. The ratio of n-6n-3 PUFAs was decreased by supplementing rapeseed oil for 4 and 6 weeks. The oil feeding duration decreased the atherogenic and thrombogenic indices. The lipid oxidative stability of backfat stored for 3 and 5 days increased in pigs fed dietary vegetable oils for 6 weeks prio

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animals

  • ISSN

    2076-2615

  • e-ISSN

    2076-2615

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    000451300800008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85056260147