Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of fatty acid profile in milk fat of Wallachian sheep during lactation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79515" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79515 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/19:N0000164

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/analysis-of-fatty-acid-profile-in-milk-fat-of-wallachian-sheep-during-lactation/4CB6E7C3046090DFF00700AFE9DDC9BD" target="_blank" >https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/analysis-of-fatty-acid-profile-in-milk-fat-of-wallachian-sheep-during-lactation/4CB6E7C3046090DFF00700AFE9DDC9BD</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1017/S0022029919000244" target="_blank" >10.1017/S0022029919000244</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of fatty acid profile in milk fat of Wallachian sheep during lactation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this Research Communication we evaluate the fatty acid (FA) profile of Wallachian sheep milk. The study was performed on 38 ewes in Beskydy Mountains. Samples were collected 4 times during the lactation, at monthly intervals. FA profile as well as groups of saturated, monounsaturated (MUFA), and polyunsaturated (PUFA) FAs were investigated. Considerable increase over the lactation was detected for lauric, myristic, myristoleic and palmitic acids, while stearic acid showed the opposed tendency. Variability, supported by significant differences among particular days of milk collection, was demonstrated for oleic acid, its highest distribution occurred at the beginning and at the end of the trial. The highest distribution of CLA was at the second sample day. Milk of Wallachian sheep naturally grazed at permanent pasture areas showed higher content of PUFA and MUFA in contrast with intensive or semi-intensive sheep breeds reported in the literature.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of fatty acid profile in milk fat of Wallachian sheep during lactation

  • Popis výsledku anglicky

    In this Research Communication we evaluate the fatty acid (FA) profile of Wallachian sheep milk. The study was performed on 38 ewes in Beskydy Mountains. Samples were collected 4 times during the lactation, at monthly intervals. FA profile as well as groups of saturated, monounsaturated (MUFA), and polyunsaturated (PUFA) FAs were investigated. Considerable increase over the lactation was detected for lauric, myristic, myristoleic and palmitic acids, while stearic acid showed the opposed tendency. Variability, supported by significant differences among particular days of milk collection, was demonstrated for oleic acid, its highest distribution occurred at the beginning and at the end of the trial. The highest distribution of CLA was at the second sample day. Milk of Wallachian sheep naturally grazed at permanent pasture areas showed higher content of PUFA and MUFA in contrast with intensive or semi-intensive sheep breeds reported in the literature.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Dairy Research

  • ISSN

    0022-0299

  • e-ISSN

    0022-0299

  • Svazek periodika

    86

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    233-237

  • Kód UT WoS článku

    000472199400019

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85065060378