Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spektrum mastných kyselin v ovčím a kozím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873573" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873573 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spektrum mastných kyselin v ovčím a kozím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah mastných kyselin (MK) byl stanoven v ovčím, kozím a kravském mléce pomocí plynové chromatografie s plameno-ionizační detekcí. Vzorky mléka byly odebírány z různých farem v České republice v průběhu let 2013, 2014 a 2015. Naše výsledky ukázaly, že kozí mléko obsahuje více nasycených MK než mléko kravské a ovčí. Kravské mléko obsahuje nejvíce mononenasycených MK a ovčí mléko obsahuje nejvyšší hladiny polynenasycených MK. Nejvíce zastoupenými MK ve všech třech druzích mléka jsou kyselina palmitová a olejová. Množství kyseliny kaprinové a kaprylové je významně vyšší v kozím a ovčím mléce než v mléce kravském. Obsah trans MK je nejnižší v mléce kozím a nejvyšší v mléce ovčím.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acid spectrum of sheep and goat milk

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid content (FA) of sheep, goat and bovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detection. The milk samples were collected from farms in the Czech Republic during season 2013, 2014 and 2015. Our results indicate that goat milk contains higher level of saturated FA than cow and sheep milk. Cow milk contains the highest level of monounsaturated FA and sheep milk contains the highest level of polyunsaturated FA. The main fatty acids in all three kind of milk were palmitic and oleic acid. Levels of caprinic and caprylic acid were significantly higher in goat and sheep milk than in cow milk. Levels of trans FA were lowest in goat milk and highest in sheep milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka

  • ISBN

    978-80-7305-764-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    32-35

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    22. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku