Spektrum mastných kyselin v ovčím a kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873573" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873573 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Spektrum mastných kyselin v ovčím a kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah mastných kyselin (MK) byl stanoven v ovčím, kozím a kravském mléce pomocí plynové chromatografie s plameno-ionizační detekcí. Vzorky mléka byly odebírány z různých farem v České republice v průběhu let 2013, 2014 a 2015. Naše výsledky ukázaly, že kozí mléko obsahuje více nasycených MK než mléko kravské a ovčí. Kravské mléko obsahuje nejvíce mononenasycených MK a ovčí mléko obsahuje nejvyšší hladiny polynenasycených MK. Nejvíce zastoupenými MK ve všech třech druzích mléka jsou kyselina palmitová a olejová. Množství kyseliny kaprinové a kaprylové je významně vyšší v kozím a ovčím mléce než v mléce kravském. Obsah trans MK je nejnižší v mléce kozím a nejvyšší v mléce ovčím.
Název v anglickém jazyce
Fatty acid spectrum of sheep and goat milk
Popis výsledku anglicky
The fatty acid content (FA) of sheep, goat and bovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detection. The milk samples were collected from farms in the Czech Republic during season 2013, 2014 and 2015. Our results indicate that goat milk contains higher level of saturated FA than cow and sheep milk. Cow milk contains the highest level of monounsaturated FA and sheep milk contains the highest level of polyunsaturated FA. The main fatty acids in all three kind of milk were palmitic and oleic acid. Levels of caprinic and caprylic acid were significantly higher in goat and sheep milk than in cow milk. Levels of trans FA were lowest in goat milk and highest in sheep milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka
ISBN
978-80-7305-764-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
22. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—