Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Age and Genotype on Quality of Eggs in Brown Egg Laying Hybrids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79854" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79854 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://acta.mendelu.cz/67/2/0407/" target="_blank" >https://acta.mendelu.cz/67/2/0407/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201967020407" target="_blank" >10.11118/actaun201967020407</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Age and Genotype on Quality of Eggs in Brown Egg Laying Hybrids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim was to assess the internal and external quality of consumer eggs of egg laying hens of two selected genotypes depending on their age. All of these hens were kept in enriched cages. There were compared eggs from Hy Line Brown and ISA Brown hens at the age from 36 to 64 weeks. In total, 3840 eggs from 300 hens were evaluated. Quality of eggs was determined by their technological value. Statistically significant interactions between age and genotype were found in all evaluated parameters except for the yolk colour, whereas there was not found interaction between age and genotype in eggshell strength. The significant effect of hens age was found in all evaluated parameters, with the only exception of the yolk colour. The results showed that the average weight of eggs, eggshell, albumen and yolk increased with the age. Also the eggshell proportion, its colour and yolk index values increased, whereas the egg shape index, eggshell thickness and strength, albumen proportion, Haugh units, the albumen

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Age and Genotype on Quality of Eggs in Brown Egg Laying Hybrids

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to assess the internal and external quality of consumer eggs of egg laying hens of two selected genotypes depending on their age. All of these hens were kept in enriched cages. There were compared eggs from Hy Line Brown and ISA Brown hens at the age from 36 to 64 weeks. In total, 3840 eggs from 300 hens were evaluated. Quality of eggs was determined by their technological value. Statistically significant interactions between age and genotype were found in all evaluated parameters except for the yolk colour, whereas there was not found interaction between age and genotype in eggshell strength. The significant effect of hens age was found in all evaluated parameters, with the only exception of the yolk colour. The results showed that the average weight of eggs, eggshell, albumen and yolk increased with the age. Also the eggshell proportion, its colour and yolk index values increased, whereas the egg shape index, eggshell thickness and strength, albumen proportion, Haugh units, the albumen

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    407-414

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85071568600