Jak genotyp ovlivňuje kvalitu vajec ve druhé polovině snáškového cyklu?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83727" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83727 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://jcea.agr.hr/en/issues/article/2683" target="_blank" >https://jcea.agr.hr/en/issues/article/2683</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5513/JCEA01/21.2.2683" target="_blank" >10.5513/JCEA01/21.2.2683</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jak genotyp ovlivňuje kvalitu vajec ve druhé polovině snáškového cyklu?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo stanovit a porovnat vybrané fyzikální vlastnosti vajec od dvou genotypů hnědovaječných nosnic ve druhé polovině snáškového cyklu (od 46 do 74 týdnů věku). V této studii byli použiti komerční hybridi Hisex Brown a Lohmann Brown Classic. Oba genotypy byly ustájeny v obohacených klecích. Bylo hodnoceno 1920 vajec. Signifikantní vliv genotypu byl zjištěn ve všech hodnocených parametrech kromě podílu skořápky a reflektivity skořápky. Výsledky ukazují, že vejce od slepic Lohmann Brown Classic měla vyšší kvalitu ve většině hodnocených parametrů. Lepší hodnoty byly zjištěny u hlavních parametrů technologické hodnoty vajec, jako jsou hmotnost vejce (o 1,45 g, P 0,0001), pevnost skořápky (o 2,48 N/cm2, P 0,0005) a Haughovy jednotky (o 3,27, P 0,0001). Signifikantní vliv věku byl stanoven u všech vybraných kvalitativních parametrů vejce. Hmotnost vajec se s věkem zvyšovala, zatímco se snižovaly hodnoty ostatních parametrů, jako jsou index tvaru vejce, bílku a žloutku, Haughovy jednotky a
Název v anglickém jazyce
How genotype influences the egg quality in the second half of laying cycle?
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to determine and compare egg quality from two genotypes of brown egg-laying hens in the second half of laying cycle (from 46 to 74 weeks of age). Commercial hybrids Hisex Brown and Lohmann Brown Classic were used in this study. Both genotypes were kept in enriched cages. 1920 eggs were evaluated. The significant effect of genotype was found in all evaluated traits except for the eggshell proportion and reflectivity. Results show that eggs from Lohmann Brown Classic hens had a superior quality in majority of the evaluated traits. Higher values were observed in main egg quality traits, such as egg weight (by 1,45 g, P 0,0001), eggshell strength (by 2,48 N/cm2, P 0,0005) and Haugh units (by 3,27, P 0,0001). The significant effect of age was determined in all selected egg quality traits. The egg weight increased with the age, meanwhile other traits such as egg shape, albumen and yolk index, Haugh units and eggshell strength decreased. The trend of the rest of evaluated traits was ambiguous. Furthermore, the interactions between genotype and age were determined. Regarding the extension of laying cycle, further research is required, because the egg quality rapidly decreases with the age.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Central European Agriculture
ISSN
1332-9049
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
215-221
Kód UT WoS článku
000541134400004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85090715070