Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nebezpečný akrylamid.Nepéct, nesmažit, negrilovat?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A80555" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:80555 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nebezpečný akrylamid.Nepéct, nesmažit, negrilovat?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při tepelné úpravě některých potravin nad 120 oC - pečení, smažení, grilování, probíhá reakce aminokyseliny asparaginu s redukujícími sacharidy (glukosou a fruktózou). Při této Maillardově reakci vzniká akrylamid, zdravotně riziková látka. Tvoří se v kůrce pekařských výrobků, ve smažených výrobcích z brambor, při pražení kávy a sladu.

  • Název v anglickém jazyce

    Dangerous acrylamide. Do not bake, fry, or grill?

  • Popis výsledku anglicky

    When cooking some foods above 120 oC - baking, frying, grilling, the amino acid of asparagine is reacted with reducing carbohydrates (glucose and fructose). This Maillard reaction produces acrylamide, a health hazard. It is formed in the crust of bakery products, in fried potato products, in coffee and malt roasting.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    124-125

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus