Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Is edible insect as a novel food digestible?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A80581" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:80581 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1088/833" target="_blank" >https://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1088/833</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1088" target="_blank" >10.5219/1088</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Is edible insect as a novel food digestible?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work deals with the digestibility of a selected species of edible insect - mealworm larvae (Tenebrio molitor) as novel food in dependency on its culinary treatment. The aim of this work was to find suitable thermic culinary treatment of mealworm larvae consi dering its optimum digestibility by human. The digestibility of materials from whole insect and extracted nitrogenous substances was determined using three different culinary treatments - without culinary treatment (freshly killed), dried insect and roasted insect. The digestibility was determined by gravimetric in vitro method using pepsin and pancreatin enzymes and their combination. The total nitrogen content of the insect samples was determined by the Kjeldahl method. The digestibility of the whole homog enized larvae using the combination of pepsin and pancreatin enzymes, thus simulating human digestion in - vitro, ranged from 81% for roasted specimens to 91,5% for culinary unprocessed insect.

  • Název v anglickém jazyce

    Is edible insect as a novel food digestible?

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with the digestibility of a selected species of edible insect - mealworm larvae (Tenebrio molitor) as novel food in dependency on its culinary treatment. The aim of this work was to find suitable thermic culinary treatment of mealworm larvae consi dering its optimum digestibility by human. The digestibility of materials from whole insect and extracted nitrogenous substances was determined using three different culinary treatments - without culinary treatment (freshly killed), dried insect and roasted insect. The digestibility was determined by gravimetric in vitro method using pepsin and pancreatin enzymes and their combination. The total nitrogen content of the insect samples was determined by the Kjeldahl method. The digestibility of the whole homog enized larvae using the combination of pepsin and pancreatin enzymes, thus simulating human digestion in - vitro, ranged from 81% for roasted specimens to 91,5% for culinary unprocessed insect.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

    1337-0960

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    470-476

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85067294480