Stanovení stravitelnosti produktů ze sladkovodních a mořských řas
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510025" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení stravitelnosti produktů ze sladkovodních a mořských řas
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována stravitelnost produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných v tržní síti v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé svým obsahem významných nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální prvky, mastné kyseliny, enzymy, pigmenty a vláknina potravy. Jejich využitelnost lidským organizmem je dána jejich stravitelností. Stravitelnost byla stanovena gravimetrickou metodou s využitím inkubátoru Daisy po enzymatické hydrolýze pepsinem a pankreatinem. Nejnižší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 51,9 - 89,6 % a 66,8 ? 92,3 % byly zjištěny po hydrolýze pepsinem. Nejvyšší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 57,1 ? 97,5 % a 79,0 ? 98,1 % byly stanoveny po hydrolýze pankreatinem. Všechny hodnoty byly vztaženy ke kaseinu, jehož stravitelnost je považována za 100 %.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the Digestibility of Products from Freshwater Algae and Seaweeds
Popis výsledku anglicky
This article deals with the study of digestibility of the products from freshwater algae and seaweed which are available in market of the Czech Republic. Seaweed and freshwater algae are known for their content of nutritional and biological active substances as amino acids, proteins, vitamins, minerals, fatty acids, enzymes, pigments and dietary fibre. The value of digestibility determines the utilization of nutrients in humans. To obtain new data and extend knowledge digestibility in vitro was the maintopics. Digestibility was examined by gravimetric method using enzymes pepsin and pancreatin. The new procedure of this method was suggested, using Daisy incubator. The lowest values of DMD and OMD were determined while using pepsin; values ranged from51.9 to 89.6% and 66.8 to 92.3%, respectively. The highest content of DMD and OMD was determined with pancreatin; values ranged from 57.1 to 97.5% and 79.0 to 98.1%, respectively. All values of digestibility were related to 100% digestibi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—