Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The determination of water-soluble vitamins and in vitro digestibility of selected Czech cheeses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43865334" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43865334 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02601.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02601.x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02601.x" target="_blank" >10.1111/j.1365-2621.2011.02601.x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The determination of water-soluble vitamins and in vitro digestibility of selected Czech cheeses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Water-soluble vitamins, in vitro organic matter digestibility (OMD) and dry matter digestibility (DMD) values were determined in various different Czech cheeses. An HPLC method for the simultaneous determination of niacin, pantothenic acid and pyridoxinein cheese was established. Different hydrolysis conditions and enzymes were used to release these vitamins from their complex form. The cheeses contained on average 2.04 mg of niacin, 3.24 mg of pantothenic acid and 2.16 mg of pyridoxine per 100 g of fresh mass. An enzymatic method was applied for the evaluation of OMD and DMD in cheeses. In vitro digestibility values ranged from 83.29% to 99.99% for organic matter (OMD) and 83.33% to 99.87% for dry matter (DMD) after two different enzymatic digestions(pepsin, pancreatin). In addition, cheeses incubated with pepsin plus pancreatin, OMD and DMD were strongly digested (99.04?99.83%, 97.73?99.74%).

  • Název v anglickém jazyce

    The determination of water-soluble vitamins and in vitro digestibility of selected Czech cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    Water-soluble vitamins, in vitro organic matter digestibility (OMD) and dry matter digestibility (DMD) values were determined in various different Czech cheeses. An HPLC method for the simultaneous determination of niacin, pantothenic acid and pyridoxinein cheese was established. Different hydrolysis conditions and enzymes were used to release these vitamins from their complex form. The cheeses contained on average 2.04 mg of niacin, 3.24 mg of pantothenic acid and 2.16 mg of pyridoxine per 100 g of fresh mass. An enzymatic method was applied for the evaluation of OMD and DMD in cheeses. In vitro digestibility values ranged from 83.29% to 99.99% for organic matter (OMD) and 83.33% to 99.87% for dry matter (DMD) after two different enzymatic digestions(pepsin, pancreatin). In addition, cheeses incubated with pepsin plus pancreatin, OMD and DMD were strongly digested (99.04?99.83%, 97.73?99.74%).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    0950-5423

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1225-1230

  • Kód UT WoS článku

    000290171800015

  • EID výsledku v databázi Scopus