Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vitaminů skupiny B a stravitelnosti sýrů metodou in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509392" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509392 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vitaminů skupiny B a stravitelnosti sýrů metodou in vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší studie bylo stanovit vitaminy skupiny B ve vybraných sýrech konzumovaných v ČR a stanovit jejich stravitelnost organické hmoty (OMD) a sušiny (DMD) metodou in vitro. Pro stanovení nikotinamidu, kyseliny pantothenové a pyridoxinu byla použita metoda HPLC s využitím enzymatické hydrolýzy pro jejich izolaci. Kvantitativního výsledku bylo dosaženo při inkubaci vzorku s enzymem clara-diastázou při 30 °C po dobu 20 hodin. Chromatografická separace byla provedena na koloně Supelcosil LC8 (150 x 4,6mm; 5?m) s mobilní fází složenou z fosfátového pufru a methanolu v poměru 90:10. Pro stanovení stravitelnosti byla využita gravimetrická metoda za podmínek in vitro, s využitím kombinované hydrolýzy pepsinem a pankreatinem. Výsledky ukazují, že sýry vyrobené či běžně konzumované v ČR jsou dobře stravitelné a v porovnání se zahraničními sýry obsahují mnohdy i vyšší obsah stanovovaných vitaminů.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of B-group vitamins and in vitro digestibility of cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    Water soluble vitamins, in vitro organic matter (OMD) and dry matter digestibility (DMD) values were determined in various different Czech cheeses. Different hydrolysis conditions and enzymes were used to release these vitamins from their complex form. The best data in enzymatic digestion were obtained by incubating the sample with 1% clara-diastase at 30 °C for 20 hours. The separation was performed on a reversed- phase Supelcosil LC8 column (15 cm x 4.6 mm, 5?m) with phosphate-methanol (90:10, v/v, pH7.0) as mobile phase. An enzymatic method was applied for the evaluation of OMD and DMD in cheese. In vitro OMD and DMD digestibility was proved by using two enzymatic digestions, pepsin and pancreatin. Results demonstrated that, examined Czech cheesescontained even higher value of water soluble vitamins and are good digestible for human dietary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    121

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus