Stanovení vitaminů skupiny B a stravitelnosti sýrů metodou in vitro
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509392" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509392 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vitaminů skupiny B a stravitelnosti sýrů metodou in vitro
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie bylo stanovit vitaminy skupiny B ve vybraných sýrech konzumovaných v ČR a stanovit jejich stravitelnost organické hmoty (OMD) a sušiny (DMD) metodou in vitro. Pro stanovení nikotinamidu, kyseliny pantothenové a pyridoxinu byla použita metoda HPLC s využitím enzymatické hydrolýzy pro jejich izolaci. Kvantitativního výsledku bylo dosaženo při inkubaci vzorku s enzymem clara-diastázou při 30 °C po dobu 20 hodin. Chromatografická separace byla provedena na koloně Supelcosil LC8 (150 x 4,6mm; 5?m) s mobilní fází složenou z fosfátového pufru a methanolu v poměru 90:10. Pro stanovení stravitelnosti byla využita gravimetrická metoda za podmínek in vitro, s využitím kombinované hydrolýzy pepsinem a pankreatinem. Výsledky ukazují, že sýry vyrobené či běžně konzumované v ČR jsou dobře stravitelné a v porovnání se zahraničními sýry obsahují mnohdy i vyšší obsah stanovovaných vitaminů.
Název v anglickém jazyce
Determination of B-group vitamins and in vitro digestibility of cheeses
Popis výsledku anglicky
Water soluble vitamins, in vitro organic matter (OMD) and dry matter digestibility (DMD) values were determined in various different Czech cheeses. Different hydrolysis conditions and enzymes were used to release these vitamins from their complex form. The best data in enzymatic digestion were obtained by incubating the sample with 1% clara-diastase at 30 °C for 20 hours. The separation was performed on a reversed- phase Supelcosil LC8 column (15 cm x 4.6 mm, 5?m) with phosphate-methanol (90:10, v/v, pH7.0) as mobile phase. An enzymatic method was applied for the evaluation of OMD and DMD in cheese. In vitro OMD and DMD digestibility was proved by using two enzymatic digestions, pepsin and pancreatin. Results demonstrated that, examined Czech cheesescontained even higher value of water soluble vitamins and are good digestible for human dietary.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
121
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—