Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3AN0000112" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:N0000112 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu
Popis výsledku v původním jazyce
Hmyz je v mnoha oblastech světa historicky považován za potravinu. V Evropě je konzumace hmyzu neobvyklá, nicméně v poslední době zájem o jedlý hmyz roste jak u konzumentů, tak i u výrobců potravin. Podle Nařízení (ES) č. 2283/2015 lze od 1. ledna 2018 považovat hmyz za potravinu nového typu. Jedlý hmyz je ale zatím v evropském potravinářském průmyslu používán jen zřídka, a případná mikrobiologická, chemická a fyzikální rizika spojená s používáním hmyzu ve výrobě potravin proto nebyla všechna dosud dostatečně prozkoumána. Zařízení pro chov hmyzu jako potraviny či krmiva musí vyhovovat příslušným předpisům platným pro chov hospodářských zvířat. Patří mezi ně kontrolované podmínky chovu a krmení, které zabraňují mikrobiální a chemické kontaminaci.
Název v anglickém jazyce
Safety of edible insects’ consumption
Popis výsledku anglicky
Insects have historically been considered as a food source in many regions of the world. Insect consumption is unusual in Europe, but interest in edible insects is increasing recently both among consumers and food producers. According to Regulation (EC) No 2283/2015, insects can be considered as a novel food from 1 January 2018. However, edible insects have so far rarely been used by the European food industry, and therefore the potential microbiological, chemical and physical risks associated with the use of insect-containing raw materials in food production have not yet been sufficiently investigated. Breeding establishments producing insects as food or feed should comply with the relevant rules applicable to livestock farming. These conditions include controlled breeding and feeding conditions that prevent microbial and chemical contamination due to the presence of insects.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000845" target="_blank" >EF16_019/0000845: Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2020
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
48-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—