Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3AN0000112" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:N0000112 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hmyz je v mnoha oblastech světa historicky považován za potravinu. V Evropě je konzumace hmyzu neobvyklá, nicméně v poslední době zájem o jedlý hmyz roste jak u konzumentů, tak i u výrobců potravin. Podle Nařízení (ES) č. 2283/2015 lze od 1. ledna 2018 považovat hmyz za potravinu nového typu. Jedlý hmyz je ale zatím v evropském potravinářském průmyslu používán jen zřídka, a případná mikrobiologická, chemická a fyzikální rizika spojená s používáním hmyzu ve výrobě potravin proto nebyla všechna dosud dostatečně prozkoumána. Zařízení pro chov hmyzu jako potraviny či krmiva musí vyhovovat příslušným předpisům platným pro chov hospodářských zvířat. Patří mezi ně kontrolované podmínky chovu a krmení, které zabraňují mikrobiální a chemické kontaminaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Safety of edible insects’ consumption

  • Popis výsledku anglicky

    Insects have historically been considered as a food source in many regions of the world. Insect consumption is unusual in Europe, but interest in edible insects is increasing recently both among consumers and food producers. According to Regulation (EC) No 2283/2015, insects can be considered as a novel food from 1 January 2018. However, edible insects have so far rarely been used by the European food industry, and therefore the potential microbiological, chemical and physical risks associated with the use of insect-containing raw materials in food production have not yet been sufficiently investigated. Breeding establishments producing insects as food or feed should comply with the relevant rules applicable to livestock farming. These conditions include controlled breeding and feeding conditions that prevent microbial and chemical contamination due to the presence of insects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000845" target="_blank" >EF16_019/0000845: Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2020

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    48-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus