Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Basil – a comparison of the total phenolic content and antioxidant activity in selected cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A85529" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:85529 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1585/1817" target="_blank" >https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1585/1817</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1585" target="_blank" >10.5219/1585</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Basil – a comparison of the total phenolic content and antioxidant activity in selected cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    During the lifetime, the human body forms a considerable number of free radicals damaging DNA, cell membranes, and their components. A wider application of basil (Ocimum basilicum) could help to prevent the formation of free radicals and to remove them from the human body. Therefore, determination of antioxidant activity and total content of phenolic substances in selected cultivars of basil in a fresh and frozen state and the mixture with another plant in the fresh and refrigerated state was performed. The total content of phenolic substances in basil was established by the spectrophotometric Folin-Ciocalteu method. DPPH spectrophotometric method was used to analyze the antioxidant activity. The results have shown statistically significant differences between basil cultivars under the same growing conditions. After the storage in cold temperatures, all mixtures showed a reduction in the antioxidant activity and total content of phenolic substances. The mixture of basil and mint performed the highest

  • Název v anglickém jazyce

    Basil – a comparison of the total phenolic content and antioxidant activity in selected cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    During the lifetime, the human body forms a considerable number of free radicals damaging DNA, cell membranes, and their components. A wider application of basil (Ocimum basilicum) could help to prevent the formation of free radicals and to remove them from the human body. Therefore, determination of antioxidant activity and total content of phenolic substances in selected cultivars of basil in a fresh and frozen state and the mixture with another plant in the fresh and refrigerated state was performed. The total content of phenolic substances in basil was established by the spectrophotometric Folin-Ciocalteu method. DPPH spectrophotometric method was used to analyze the antioxidant activity. The results have shown statistically significant differences between basil cultivars under the same growing conditions. After the storage in cold temperatures, all mixtures showed a reduction in the antioxidant activity and total content of phenolic substances. The mixture of basil and mint performed the highest

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

    1337-0960

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2021

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    445-452

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85108544713