Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of starch digestibility methods for extruded wheat grains (Triticum aestivum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A85639" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:85639 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/21:85639 RIV/00027006:_____/21:10174550

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjas.htm?type=article&id=56_2021-CJAS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjas.htm?type=article&id=56_2021-CJAS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/56/2021-CJAS" target="_blank" >10.17221/56/2021-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of starch digestibility methods for extruded wheat grains (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study compared different methods of determining starch digestibility (in vivo vs in vitro) in wheat grains and evaluated the influence of extrusion on digestibility. In vivo starch digestibility was determined in broiler chickens by calculating the residual starch content in their ilea and the digestibility using a chromium oxide indicator. In vitro digestibility was examined using pepsin and pancreatin. During in vivo testing, the highest digestibility coefficient (DC) was achieved by the Bonanza variety in its extruded form (91,19 +- 0,40 percent). In contrast, the lowest DC was achieved by the Tobak variety in its non-extruded form (81,45 +- 1,92percent). Generally, a higher DC was observed in vivo for extruded forms of wheat. During in vitro testing, the highest DC was achieved by the Stefii variety in its non-extruded form (96,10 +- 0,55 percent), whereas the lowest DC was observed in the Yetti variety in its extruded form (49,72 +- 0,41 percent). Overall, the in vitro experiments d

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of starch digestibility methods for extruded wheat grains (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    This study compared different methods of determining starch digestibility (in vivo vs in vitro) in wheat grains and evaluated the influence of extrusion on digestibility. In vivo starch digestibility was determined in broiler chickens by calculating the residual starch content in their ilea and the digestibility using a chromium oxide indicator. In vitro digestibility was examined using pepsin and pancreatin. During in vivo testing, the highest digestibility coefficient (DC) was achieved by the Bonanza variety in its extruded form (91,19 +- 0,40 percent). In contrast, the lowest DC was achieved by the Tobak variety in its non-extruded form (81,45 +- 1,92percent). Generally, a higher DC was observed in vivo for extruded forms of wheat. During in vitro testing, the highest DC was achieved by the Stefii variety in its non-extruded form (96,10 +- 0,55 percent), whereas the lowest DC was observed in the Yetti variety in its extruded form (49,72 +- 0,41 percent). Overall, the in vitro experiments d

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    420-427

  • Kód UT WoS článku

    000704992900004

  • EID výsledku v databázi Scopus