Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stupeň a rychlost trávení škrobu různých obilovin v bachoru skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A23200015" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:23200015 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stupeň a rychlost trávení škrobu různých obilovin v bachoru skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byla sledována bachorová sravitelnost škrobu ječmene, pšenice, kukuřice a ovsa. Stravitelnost byla sledována metodou in sacco na dospělém volkovi s bachorovou kanylou. Bachorová stravitelnost škrobu obilovin při jejich běžné úpravě šrotováním závisí na druhu obilovin. Ječný a pšeničný škrob vykazují nejvyšší bachorovou stravitelnost (93%), i rychlost trávení škrobu těchto obilovin je přibližně stejná. Ovesný škrob je v bachoru tráven o něco méně, jen z 88 %, zato v prvních 6 hod rychleji než škrob ječný a pšeničný. Škrob kukuřičný, v porovnání s ostatními obilovinami, je v bachoru tráven nejméně, jen z 50 %. Také rychlost trávení kukuřičného škrobu je nejnižší.

  • Název v anglickém jazyce

    Rate and speed of digestion of cereal starch in bovine rumen

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, rumen digestibility of barley, wheat, corn and oat starch was observed. The digestibility was determined by means of the in sacco method in a mature ox with had a rumen cannula. This was carried out at the time intervals of 1/2, 2,4, 6, 8, 10, and 12 hours. The feed was applied into the rumen in the form of medium-coarse meal. After 12 hours incubation of the samples in the rumen, the highest digestibility of starch was determined in barley and wheat (93 %), followed by oat starch(88 %). The lowest digestibility of starch was found in corn (50 %). The oat starch was digested first; it acquired the 80 % digestibility in 6 hours already, while the barley and wheat starch in as late as 8 hours. The digestibility of corn starch wasthe worst for the whole observation period.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference s mezinárodní účastí IV. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    80-7305-414-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    47-51

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    VFU Brno

  • Datum konání akce

    20. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku