Stupeň a rychlost trávení škrobu různých obilovin v bachoru skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A23200015" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:23200015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stupeň a rychlost trávení škrobu různých obilovin v bachoru skotu
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byla sledována bachorová sravitelnost škrobu ječmene, pšenice, kukuřice a ovsa. Stravitelnost byla sledována metodou in sacco na dospělém volkovi s bachorovou kanylou. Bachorová stravitelnost škrobu obilovin při jejich běžné úpravě šrotováním závisí na druhu obilovin. Ječný a pšeničný škrob vykazují nejvyšší bachorovou stravitelnost (93%), i rychlost trávení škrobu těchto obilovin je přibližně stejná. Ovesný škrob je v bachoru tráven o něco méně, jen z 88 %, zato v prvních 6 hod rychleji než škrob ječný a pšeničný. Škrob kukuřičný, v porovnání s ostatními obilovinami, je v bachoru tráven nejméně, jen z 50 %. Také rychlost trávení kukuřičného škrobu je nejnižší.
Název v anglickém jazyce
Rate and speed of digestion of cereal starch in bovine rumen
Popis výsledku anglicky
In the present study, rumen digestibility of barley, wheat, corn and oat starch was observed. The digestibility was determined by means of the in sacco method in a mature ox with had a rumen cannula. This was carried out at the time intervals of 1/2, 2,4, 6, 8, 10, and 12 hours. The feed was applied into the rumen in the form of medium-coarse meal. After 12 hours incubation of the samples in the rumen, the highest digestibility of starch was determined in barley and wheat (93 %), followed by oat starch(88 %). The lowest digestibility of starch was found in corn (50 %). The oat starch was digested first; it acquired the 80 % digestibility in 6 hours already, while the barley and wheat starch in as late as 8 hours. The digestibility of corn starch wasthe worst for the whole observation period.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference s mezinárodní účastí IV. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-414-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
47-51
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU Brno
Datum konání akce
20. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—