Porovnání využití kukuřičného a pšeničného škrobu ve výživě vysokoužitkových dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21192" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21192 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/07:#0000434
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání využití kukuřičného a pšeničného škrobu ve výživě vysokoužitkových dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Experiment měl za cíl zjistit efekt vysokého podílu kukuřičného škrobu v dietách dojnic na mléčnou produkci a fysiloogické ukazatele organismu. Do experimentu bylo zařazeno 30 laktujících dojnic Holštýnského a Českého strakatého skotu, které byly v prvédfázi laktace. Dojnice byly rozděleny do dvou skupin (E,C), ktré se lišily pouze v zastoupení škrobu v KD. Pokusná skupina dostávala 10 kg/ks a den kukuřičné siláže a 3 kg kukuřičného zrna, kontrolní skupina dostávala stejnou dávku ale na bázi pšeničnéhoa ječného škrobu. Výsledky prokázaly lepší využití kukukřičného škrobu na mléčnou užitkovost a tučnost mléka u poksné skupiny. Nebyly zjištěny změny v chemickém profilu bachorové šťávy a parametrů krve.
Název v anglickém jazyce
Comparison of corn and wheat starch utilization in the diet of high-yielding cows
Popis výsledku anglicky
Our experiment aimed to evaluate an effect of a high corn starch diet in dairy cows on milk production and physiological conditions of the organism. The experiment was conducted on a sample of 30 lactating cows of Holstein and Czech Spotted Cattle breedsthat were in the first lactation phase. The dairy cows were distributed in two groups (E, C) and fed with a ration that differed only in the starch origin. Experimental group received 10kg/cow/day of corn silage and 3kg of corn grain, whereas the control group received a common diet based on wheat- and barley starch. The results demonstrate better utilization of corn starch, as the milk production as well as the milk fat was higher in the experimental group, compared to the control group at the end ofthe experiment. We did not observe any changes in the chemical profile of the rumen juice or in the blood profile.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
284-287
Název nakladatele
VFU v Brně
Místo vydání
VFU v Brně
Místo konání akce
VFU v Brně
Datum konání akce
17. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—