Technologické zpracování jedlého hmyzu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.15414/2021.9788055223537" target="_blank" >https://doi.org/10.15414/2021.9788055223537</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologické zpracování jedlého hmyzu
Popis výsledku v původním jazyce
Růst světové populace si vyžádá produkci obrovského množství potravin. Vzhledem k omezené ploše pastvin však bude velmi obtížné tuto potřebu uspokojit konvenčními zdroji potravy. To může vést k nedostatku potravin, zejména živočišného původu. Bude tedy nutné hledat nové zdroje živočišných bílkovin, jako je hmyz, který má vysokou nutriční hodnotu. Výživová hodnota však závisí na podmínkách chovu, vývojové fázi a technologické úpravě. V této práci byly porovnány nutriční charakteristiky vzorků Tenebrio molitor, které byly vysušeny v bubnové sušičce, a vzorků, které byly vysušeny lyofilizací. Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác, XVIII. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou „Bezpečnosť a kontrola potravín“, Piešťany 22-24. 9. 2021, p. 134-138. ISBN 978-80-552-2353-7
Název v anglickém jazyce
Technological processing of edible insects
Popis výsledku anglicky
The growth of the worlds population will require the production of vast amounts of food. However, due to the limited area of pastures, it will be very difficult to meet this need with conventional food sources. This can lead to food shortages, especially of animal origin. It will therefore be necessary to look for new sources of animal protein, such as insects, which have a high nutritional value. However, the nutritional value depends on the breeding conditions, the developmental stage and the technological modification. In this work, the nutritional characteristics of samples Tenebrio molitor that were dried in a tumble dryer and samples that were dried by lyophilisation were compared.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů