Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologické zpracování jedlého hmyzu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.15414/2021.9788055223537" target="_blank" >https://doi.org/10.15414/2021.9788055223537</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologické zpracování jedlého hmyzu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Růst světové populace si vyžádá produkci obrovského množství potravin. Vzhledem k omezené ploše pastvin však bude velmi obtížné tuto potřebu uspokojit konvenčními zdroji potravy. To může vést k nedostatku potravin, zejména živočišného původu. Bude tedy nutné hledat nové zdroje živočišných bílkovin, jako je hmyz, který má vysokou nutriční hodnotu. Výživová hodnota však závisí na podmínkách chovu, vývojové fázi a technologické úpravě. V této práci byly porovnány nutriční charakteristiky vzorků Tenebrio molitor, které byly vysušeny v bubnové sušičce, a vzorků, které byly vysušeny lyofilizací. Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác, XVIII. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou „Bezpečnosť a kontrola potravín“, Piešťany 22-24. 9. 2021, p. 134-138. ISBN 978-80-552-2353-7

  • Název v anglickém jazyce

    Technological processing of edible insects

  • Popis výsledku anglicky

    The growth of the worlds population will require the production of vast amounts of food. However, due to the limited area of pastures, it will be very difficult to meet this need with conventional food sources. This can lead to food shortages, especially of animal origin. It will therefore be necessary to look for new sources of animal protein, such as insects, which have a high nutritional value. However, the nutritional value depends on the breeding conditions, the developmental stage and the technological modification. In this work, the nutritional characteristics of samples Tenebrio molitor that were dried in a tumble dryer and samples that were dried by lyophilisation were compared.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů