Porovnání složení a nutriční kvality hmyzu ze Sumatry a chovaného v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907907" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907907 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání složení a nutriční kvality hmyzu ze Sumatry a chovaného v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Mnoho pokrmů, které se nám Evropanům zdají nepoživatelné, patří ve světě mezi vyhledávané delikatesy. Jedlý hmyz je v různých částech světa běžnou součástí potravy (FAO, 2012, 2013). V Evropě prozatím nemá entomofágie velkou popularitu a jde především odelikatesu a zpestření jídelníčku. Přestože se jedlý hmyz jeví jako alternativní potravina vhodná jak pro speciální, tak pro běžnou výživu, je nutné podrobněji zanalyzovat nutriční parametry jednotlivých druhů jedlého hmyzu, stanovit bezpečnostní rizikaa optimalizovat podmínky zpracování a skladování potravin. Nutriční vlastnosti materiálů z jedlého hmyzu jsou závislé na mnoha faktorech - přírodovědný druh, stanoviště chovu, krmivo atd. Z tohoto důvodu se výsledky analýz z různých oblastí chovu mohou lišit. Článek je zaměřen na porovnání složení a nutričních hodnot jedlého hmyzu ze Sumatry a hmyzu chovaného v ČR. K analýze byly vybrány 3 druhy hmyzu: potemník brazilský (Zophobas morio), potemník moučný (Tenebrio mollitor) a cvrček step
Název v anglickém jazyce
Comparison of the Composition and Nutrition Quality of Insect from Sumatra and Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The work was focused on comparing the composition and nutritional value of edible insects in Sumatra and insects reared in the country. In the analyzed species of beetle Zophobas morio, Tenebrio mollitor and Gryllus assimilis were determined nutritionalvalue (protein content, fat, cholesterol, chitin and fatty acid profile). Identified nutritional values were statistically analyzed and then compared with other species food of animal origin. It is assumed that edible insects in the future could be a valuable nutrient source.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-11-0
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
190-193
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—