Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání složení a nutriční kvality hmyzu ze Sumatry a chovaného v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907907" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907907 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání složení a nutriční kvality hmyzu ze Sumatry a chovaného v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mnoho pokrmů, které se nám Evropanům zdají nepoživatelné, patří ve světě mezi vyhledávané delikatesy. Jedlý hmyz je v různých částech světa běžnou součástí potravy (FAO, 2012, 2013). V Evropě prozatím nemá entomofágie velkou popularitu a jde především odelikatesu a zpestření jídelníčku. Přestože se jedlý hmyz jeví jako alternativní potravina vhodná jak pro speciální, tak pro běžnou výživu, je nutné podrobněji zanalyzovat nutriční parametry jednotlivých druhů jedlého hmyzu, stanovit bezpečnostní rizikaa optimalizovat podmínky zpracování a skladování potravin. Nutriční vlastnosti materiálů z jedlého hmyzu jsou závislé na mnoha faktorech - přírodovědný druh, stanoviště chovu, krmivo atd. Z tohoto důvodu se výsledky analýz z různých oblastí chovu mohou lišit. Článek je zaměřen na porovnání složení a nutričních hodnot jedlého hmyzu ze Sumatry a hmyzu chovaného v ČR. K analýze byly vybrány 3 druhy hmyzu: potemník brazilský (Zophobas morio), potemník moučný (Tenebrio mollitor) a cvrček step

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the Composition and Nutrition Quality of Insect from Sumatra and Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The work was focused on comparing the composition and nutritional value of edible insects in Sumatra and insects reared in the country. In the analyzed species of beetle Zophobas morio, Tenebrio mollitor and Gryllus assimilis were determined nutritionalvalue (protein content, fat, cholesterol, chitin and fatty acid profile). Identified nutritional values were statistically analyzed and then compared with other species food of animal origin. It is assumed that edible insects in the future could be a valuable nutrient source.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-11-0

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    190-193

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    25. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku