Lipid content and fatty acid profile of various European and Canadian hulled and naked oat genotypes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A91955" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:91955 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521022001692" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521022001692</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2022.103580" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2022.103580</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Lipid content and fatty acid profile of various European and Canadian hulled and naked oat genotypes
Popis výsledku v původním jazyce
This study evaluated the lipid content and fatty acid composition of 31 oat genotypes from various countries in Europe and 7 genotypes from Canada as representatives of two different continents and major oat producers. Among the three major fatty acids, significant differences were mostly found in oleic acid rather than in palmitic and linoleic acids. No significant differences were observed in the total quantity of saturated fatty acids. Conversely, significant differences were observed in the monounsaturated fatty acids for the majority of the cases. This study has demonstrated the effect of genotypes on lipid content and the fatty acid composition in oats, regardless they were grown within one season under same climatic conditions.
Název v anglickém jazyce
Lipid content and fatty acid profile of various European and Canadian hulled and naked oat genotypes
Popis výsledku anglicky
This study evaluated the lipid content and fatty acid composition of 31 oat genotypes from various countries in Europe and 7 genotypes from Canada as representatives of two different continents and major oat producers. Among the three major fatty acids, significant differences were mostly found in oleic acid rather than in palmitic and linoleic acids. No significant differences were observed in the total quantity of saturated fatty acids. Conversely, significant differences were observed in the monounsaturated fatty acids for the majority of the cases. This study has demonstrated the effect of genotypes on lipid content and the fatty acid composition in oats, regardless they were grown within one season under same climatic conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
ISSN
0733-5210
e-ISSN
1095-9963
Svazek periodika
108
Číslo periodika v rámci svazku
NOV 2022
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
0-0
Kód UT WoS článku
000885974100003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85140807997