Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A91977" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:91977 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/11/2/221" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/11/2/221</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods11020221" target="_blank" >10.3390/foods11020221</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microwave (MW) irradiation is a non-destructive method that can be applied as an alternative method to inhibit the growth of microorganisms. The present study evaluated the effect of MW irradiation on the occurrence of moulds in nuts and almonds. Samples of unshelled natural almonds, pistachios, and in-shell peanuts were treated with different doses of MW irradiation. The effect of MW irradiation on mould counts was evaluated by cultivating immediately after irradiation and after 3 and 6 months of storage. The most represented genera in all analysed samples were Aspergillus, Penicillium, and a small amount of Cladosporium. Mould numbers significantly decreased after MW treatment. The treatments with MW irradiations at 3000 and 4000 W significantly reduced the mould colony counts, and their effect persisted during storage, irradiation at 2400 W was partially effective. The strongest effect of MW irradiation was observed in in-shell peanuts. MW irradiation seems to be a promising method for maintaining

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds

  • Popis výsledku anglicky

    Microwave (MW) irradiation is a non-destructive method that can be applied as an alternative method to inhibit the growth of microorganisms. The present study evaluated the effect of MW irradiation on the occurrence of moulds in nuts and almonds. Samples of unshelled natural almonds, pistachios, and in-shell peanuts were treated with different doses of MW irradiation. The effect of MW irradiation on mould counts was evaluated by cultivating immediately after irradiation and after 3 and 6 months of storage. The most represented genera in all analysed samples were Aspergillus, Penicillium, and a small amount of Cladosporium. Mould numbers significantly decreased after MW treatment. The treatments with MW irradiations at 3000 and 4000 W significantly reduced the mould colony counts, and their effect persisted during storage, irradiation at 2400 W was partially effective. The strongest effect of MW irradiation was observed in in-shell peanuts. MW irradiation seems to be a promising method for maintaining

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Kód UT WoS článku

    000747278200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85123199163