Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekontaminace hovězích jatečně upravených těl parou a kyselinou mléčnou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013031" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekontaminace hovězích jatečně upravených těl parou a kyselinou mléčnou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The efficacy of surface decontamination of beef carcasses was studied under industrial conditions. The combination of steaming (0.6xMPa) and spraying with 2% solution of lactic acid (PURAC) was applied at the end of the slaughter line (about 30 min postmortem). The total counts of psychrophilic and mesophilic microorganisms in surface layer (5xmm) were evaluated immediately after treatment and during cold storage up to 5 days. The treatment was effective; the surface microbial counts were reduced by more than one decimal order immediately after the treatment. During cold storage, the growth of microorganisms on the surface of treated carcasses was slowed down compared to control samples. It can be explained by particular effect of lactate ions. The effect of decontamination treatment was higher in the case of more contaminated samples. The treatment mentioned is not recommended as a solution in the case of insufficient hygiene but for the increasing of the production security in the ca

  • Název v anglickém jazyce

    Decontamination of beef carcasses using steaming and lactic acid

  • Popis výsledku anglicky

    The efficacy of surface decontamination of beef carcasses was studied under industrial conditions. The combination of steaming (0.6xMPa) and spraying with 2% solution of lactic acid (PURAC) was applied at the end of the slaughter line (about 30 min postmortem). The total counts of psychrophilic and mesophilic microorganisms in surface layer (5xmm) were evaluated immediately after treatment and during cold storage up to 5 days. The treatment was effective; the surface microbial counts were reduced by more than one decimal order immediately after the treatment. During cold storage, the growth of microorganisms on the surface of treated carcasses was slowed down compared to control samples. It can be explained by particular effect of lactate ions. The effect of decontamination treatment was higher in the case of more contaminated samples. The treatment mentioned is not recommended as a solution in the case of insufficient hygiene but for the increasing of the production security in the ca

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    6.konferencia Výživa - potraviny- legislativa

  • ISBN

    80-227-2155-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    209-214

  • Název nakladatele

    Vydavatelstvo STU

  • Místo vydání

    Detva

  • Místo konání akce

    Detva, SR

  • Datum konání akce

    22. 9. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku