Dekontaminace hovězích jatečně upravených těl parou a kyselinou mléčnou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013031" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekontaminace hovězích jatečně upravených těl parou a kyselinou mléčnou
Popis výsledku v původním jazyce
The efficacy of surface decontamination of beef carcasses was studied under industrial conditions. The combination of steaming (0.6xMPa) and spraying with 2% solution of lactic acid (PURAC) was applied at the end of the slaughter line (about 30 min postmortem). The total counts of psychrophilic and mesophilic microorganisms in surface layer (5xmm) were evaluated immediately after treatment and during cold storage up to 5 days. The treatment was effective; the surface microbial counts were reduced by more than one decimal order immediately after the treatment. During cold storage, the growth of microorganisms on the surface of treated carcasses was slowed down compared to control samples. It can be explained by particular effect of lactate ions. The effect of decontamination treatment was higher in the case of more contaminated samples. The treatment mentioned is not recommended as a solution in the case of insufficient hygiene but for the increasing of the production security in the ca
Název v anglickém jazyce
Decontamination of beef carcasses using steaming and lactic acid
Popis výsledku anglicky
The efficacy of surface decontamination of beef carcasses was studied under industrial conditions. The combination of steaming (0.6xMPa) and spraying with 2% solution of lactic acid (PURAC) was applied at the end of the slaughter line (about 30 min postmortem). The total counts of psychrophilic and mesophilic microorganisms in surface layer (5xmm) were evaluated immediately after treatment and during cold storage up to 5 days. The treatment was effective; the surface microbial counts were reduced by more than one decimal order immediately after the treatment. During cold storage, the growth of microorganisms on the surface of treated carcasses was slowed down compared to control samples. It can be explained by particular effect of lactate ions. The effect of decontamination treatment was higher in the case of more contaminated samples. The treatment mentioned is not recommended as a solution in the case of insufficient hygiene but for the increasing of the production security in the ca
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
6.konferencia Výživa - potraviny- legislativa
ISBN
80-227-2155-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
209-214
Název nakladatele
Vydavatelstvo STU
Místo vydání
Detva
Místo konání akce
Detva, SR
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—