Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012759" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012759 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V provozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně upravených těl (JUT) skotu. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů v povrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále v průběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů v povrchové vrstvě o více než jeden řád. V průběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT zpomalen ve srovnání s kontrolními vzorky, evidentně působením mléčnanových iontů v povrchové vrstvě. Dekontaminační zákrok byl účinnější v případě více (záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty v případě náhodného lokálního znečištění.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of combination of steaming and lactic acid spraying for decontamination of beef carcasses

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of surface decontamination of beef carcasses was examined under industrial conditions. Combination of steaming (0.6 MPa) and spraying with 2% lactic acid solution (PURAC) was used at the end of slaughter line cca 30 minutes p.m. The total counts of psychrophiles and mesophiles were determined in surface layer (5 mm) immediately after treatment and during five days of cold storage. Decontamination was effective; the counts of both psychrophiles and mesophiles in the surface layer were reducedby more than one decimal order of CFU. During the storage the growth of microorganisms on the surface of treated carcasses was slowed down by the special effect of lactate ions. Decontamination was more effective in the case of artificially contaminatedmeat samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXI. Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-753-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    9

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku