Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012759" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012759 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Popis výsledku v původním jazyce
V provozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně upravených těl (JUT) skotu. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů v povrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále v průběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů v povrchové vrstvě o více než jeden řád. V průběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT zpomalen ve srovnání s kontrolními vzorky, evidentně působením mléčnanových iontů v povrchové vrstvě. Dekontaminační zákrok byl účinnější v případě více (záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty v případě náhodného lokálního znečištění.
Název v anglickém jazyce
The use of combination of steaming and lactic acid spraying for decontamination of beef carcasses
Popis výsledku anglicky
The effect of surface decontamination of beef carcasses was examined under industrial conditions. Combination of steaming (0.6 MPa) and spraying with 2% lactic acid solution (PURAC) was used at the end of slaughter line cca 30 minutes p.m. The total counts of psychrophiles and mesophiles were determined in surface layer (5 mm) immediately after treatment and during five days of cold storage. Decontamination was effective; the counts of both psychrophiles and mesophiles in the surface layer were reducedby more than one decimal order of CFU. During the storage the growth of microorganisms on the surface of treated carcasses was slowed down by the special effect of lactate ions. Decontamination was more effective in the case of artificially contaminatedmeat samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXI. Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-753-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
9
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—