Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Volatile compounds and selected qualitative parametres of apples from organic and integrated farming - can we evaluate the difference?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A91981" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:91981 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/22:43924431

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=61&article=2258" target="_blank" >https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=61&article=2258</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Volatile compounds and selected qualitative parametres of apples from organic and integrated farming - can we evaluate the difference?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The more the shops are flooded by apples from organic and integrated farming, the more the desire of markets and consumers to confirm the way of their treatment grows. The question how to distinguish between organic and integrated production inspired this research. Differences between apples from organic and integrated farming were investigated by optimized headspace solid-phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry analysis. Together 34 samples representing 10 apple cultivars from 6 locations in the Czech Republic, 2 production systems and 2 harvest years were analysed. Approximately 70 volatile compounds were detected, 45 of them were chosen for statistical processing, 33 were identified. Higher soluble solids values of 10 apple varieties noticed in 2015 harvest compared to 2016 indicated possible connection to 2015 dry seasonal conditions. In contrast, higher acidity was obviously related to cultivars Topaz, Melodie and Ontario. Anyhow, the distinction between organic and integrated

  • Název v anglickém jazyce

    Volatile compounds and selected qualitative parametres of apples from organic and integrated farming - can we evaluate the difference?

  • Popis výsledku anglicky

    The more the shops are flooded by apples from organic and integrated farming, the more the desire of markets and consumers to confirm the way of their treatment grows. The question how to distinguish between organic and integrated production inspired this research. Differences between apples from organic and integrated farming were investigated by optimized headspace solid-phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry analysis. Together 34 samples representing 10 apple cultivars from 6 locations in the Czech Republic, 2 production systems and 2 harvest years were analysed. Approximately 70 volatile compounds were detected, 45 of them were chosen for statistical processing, 33 were identified. Higher soluble solids values of 10 apple varieties noticed in 2015 harvest compared to 2016 indicated possible connection to 2015 dry seasonal conditions. In contrast, higher acidity was obviously related to cultivars Topaz, Melodie and Ontario. Anyhow, the distinction between organic and integrated

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    89-105

  • Kód UT WoS článku

    000777483400010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85128218098