Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877531" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877531 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách
Popis výsledku v původním jazyce
Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny). Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná a zda jsou jablka uváděná na trh v České republice bezpečná. Při řešení projektu byly nejprve od českého pěstitele získány vzorky sušených jablek (10 vzorků z ekologické produkce a 10 vzorků z integrované produkce) Jablka pochází z úrody sklizené v roce 2018, která byla následně zpracována sušením za účelem využití při výrobě dalších potravin, např. müsli. Ve vzorcích byla provedena analýza kontaminace ochratoxinem A (pomocí komerčních ELISA kitů; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) a aflatoxinem B (HPLC, Státní veterinární ústav Jihlava). V žádném z testovaných vzorků nebyla detekována přítomnost aflatoxinu B1. Koncentrace ochratoxinu A se pohybovala v rozmezí 6,30 ? 15,99 ?g/kg.
Název v anglickém jazyce
Influence of agrotechnical methods on the occurence of mycotoxins in apples
Popis výsledku anglicky
Mycotoxin contamination of food and feed is a serious problem of global importance. According to the Food and Agriculture Organization (FAO, 2002), about 25% of agricultural products are contaminated with mycotoxins. The aim of the study is to compare the difference in the incidence of mycotoxins in dried apples from organic and integrated production to determine whether the level of insecticidal and fungicidal protection before and after harvest in organic production is sufficient and whether apples marketed in the Czech Republic are safe. During the project, samples of dried apples (10 samples from organic production and 10 samples from integrated production) were obtained from Czech apple growers. The apples come from the crop harvested in 2018, which was subsequently processed by drying for use in the production of other foodstuff. The samples were analyzed for ochratoxin A contamination (using commercial ELISA kits; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) and aflatoxin B (HPLC, Jihlava State Veterinary Institute). The presence of aflatoxin B1 was not detected in any of the samples tested. The concentration of ochratoxin A ranged from 6.30 to 15.99 ?g /kg.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
286-289
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—