Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877531" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877531 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny). Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná a zda jsou jablka uváděná na trh v České republice bezpečná. Při řešení projektu byly nejprve od českého pěstitele získány vzorky sušených jablek (10 vzorků z ekologické produkce a 10 vzorků z integrované produkce) Jablka pochází z úrody sklizené v roce 2018, která byla následně zpracována sušením za účelem využití při výrobě dalších potravin, např. müsli. Ve vzorcích byla provedena analýza kontaminace ochratoxinem A (pomocí komerčních ELISA kitů; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) a aflatoxinem B (HPLC, Státní veterinární ústav Jihlava). V žádném z testovaných vzorků nebyla detekována přítomnost aflatoxinu B1. Koncentrace ochratoxinu A se pohybovala v rozmezí 6,30 ? 15,99 ?g/kg.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of agrotechnical methods on the occurence of mycotoxins in apples

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxin contamination of food and feed is a serious problem of global importance. According to the Food and Agriculture Organization (FAO, 2002), about 25% of agricultural products are contaminated with mycotoxins. The aim of the study is to compare the difference in the incidence of mycotoxins in dried apples from organic and integrated production to determine whether the level of insecticidal and fungicidal protection before and after harvest in organic production is sufficient and whether apples marketed in the Czech Republic are safe. During the project, samples of dried apples (10 samples from organic production and 10 samples from integrated production) were obtained from Czech apple growers. The apples come from the crop harvested in 2018, which was subsequently processed by drying for use in the production of other foodstuff. The samples were analyzed for ochratoxin A contamination (using commercial ELISA kits; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) and aflatoxin B (HPLC, Jihlava State Veterinary Institute). The presence of aflatoxin B1 was not detected in any of the samples tested. The concentration of ochratoxin A ranged from 6.30 to 15.99 ?g /kg.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    286-289

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku