Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877533" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877533 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Zvláště u produktů z ekologického zemědělství se odborná i laická veřejnost domnívá, že by mohly být více náchylné ke kontaminaci plísní a vzniku mykotoxinů, jelikož je v ekologickém zemědělství použití insekticidů a fungicidů omezeno. Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of agrotechnical methods on the occurence of mycotoxins in apples

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins are highly toxic secondary metabolites of fungi, especially Aspergillus, Penicillium and Fusarium. Aflatoxins, ochratoxins, patulin, fumonisins and zearalenone are among the best known representatives of mycotoxins found in agricultural products and foodstuffs. The maximum levels for mycotoxins in food are set out in Commission Regulation (EC) No 1881/2006, but there are no limits for the whole spectrum of mycotoxins that may be present in food - for example, the limit for ochratoxin A in fruit is missing even though it is known that this mycotoxin may be present in dried fruit. Mycotoxin contamination of food and feed is a serious problem of global importance. According to the Food and Agriculture Organization (FAO, 2002), about 25% of agricultural products are contaminated with mycotoxins. Known toxic effects of mycotoxins include teratogenicity, mutagenicity and carcinogenicity. Mycotoxins found in agricultural crops are persistent and are very difficult to remove from contaminated raw materials, so the occurence of mycotoxins in food should be prevented. Especially for organic products, experts and the general public believe that they could be more susceptible to mold contamination and mycotoxin formation, as the use of insecticides and fungicides in organic farming is limited. The aim of the study is to compare the difference in the incidence of mycotoxins in dried apples from organic and integrated production to determine whether the level of insecticidal and fungicidal protection before and after harvest in organic production is sufficient.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference Interní grantové agentury VFU Brno

  • ISBN

    978-80-7305-830-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    118-120

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 12. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku