Výskyt mykotoxinů v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877480" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877480 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt mykotoxinů v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah 281 ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. V Evropské unii funguje systém rychlého varování (RASFF- Rapid Alerts System for Food and Feed), který v případě zjištění přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiva informuje členské státy. Tento systém byl zřízen v základním právním předpise Nařízení EP a R č. 178/2002, kterým se stanovují obecné zásady a požadavky potravinového práva a který stanovuje postupy týkající se bezpečnosti potravin a ochrany spotřebitele. Cílem práce je posoudit výskyt mykotoxinů v produktech původem mimo Evropskou unii, u kterých však existuje možnost, že budou do Evropské unie importovány a uvedeny na její trh.
Název v anglickém jazyce
The occurence of mycotoxins in food
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins are toxic secondary metabolites of fungi, whose toxic effects on organisms include teratogenicity, mutagenicity, and carcinogenity. According to the Food and Agriculture Organization (FAO, 2002), at about 25% of agricultural products are contaminated with mycotoxins. The aim of the work was to assess the presence of mycotoxins in products originating outside the European Union, but with existing possibility of their import into the European Union and placing on the market there. The most commonly contaminated products include fruit and vegetables, nuts, cereals, and seeds. Based on the data from the RASFF system, there is a risk of mycotoxin contamination of products originating outside the European Union, such as from Turkey, India, China or other third countries.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
280-286
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—