Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt mykotoxinů v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877480" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877480 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt mykotoxinů v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah 281 ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. V Evropské unii funguje systém rychlého varování (RASFF- Rapid Alerts System for Food and Feed), který v případě zjištění přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiva informuje členské státy. Tento systém byl zřízen v základním právním předpise Nařízení EP a R č. 178/2002, kterým se stanovují obecné zásady a požadavky potravinového práva a který stanovuje postupy týkající se bezpečnosti potravin a ochrany spotřebitele. Cílem práce je posoudit výskyt mykotoxinů v produktech původem mimo Evropskou unii, u kterých však existuje možnost, že budou do Evropské unie importovány a uvedeny na její trh.

  • Název v anglickém jazyce

    The occurence of mycotoxins in food

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins are toxic secondary metabolites of fungi, whose toxic effects on organisms include teratogenicity, mutagenicity, and carcinogenity. According to the Food and Agriculture Organization (FAO, 2002), at about 25% of agricultural products are contaminated with mycotoxins. The aim of the work was to assess the presence of mycotoxins in products originating outside the European Union, but with existing possibility of their import into the European Union and placing on the market there. The most commonly contaminated products include fruit and vegetables, nuts, cereals, and seeds. Based on the data from the RASFF system, there is a risk of mycotoxin contamination of products originating outside the European Union, such as from Turkey, India, China or other third countries.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    280-286

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku